Literatura

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5536
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Literatura

Post by Martin Sleziak »

Drobna poznamka tykajuca sa dalsich knih vhodnych k tomuto predmetu. (Aj ked takuto vec spominam viackrat v texte k prednaske, azda nezaskodi dat to aj sem.)

Urcite je len dobre pokial studujete aj z inych zdrojov. Treba si dat pozor na to, ze niekde mozu byt odlisne konvencie alebo oznacenia.

Napriklad ak sa pozriete do knihy Katriňák T. a kol., Algebra a teoretická aritmetika (a.k.a. ATA, tato kniha je na matfyze a okoli pomerne rozsirena), tak zistite, ze definicia skladania zobrazeni tam je presne v opacnom poradi, nez je definicia, ktore sme mali na prednaske.

napriklad v mojom texte najdete ulohu: "Dokazte, ze $f\colon X\to Y$ je surjekcia prave vtedy, ked pre kazdu mnozinu $Z$ a vsetky zobrazenia $g,h \colon Y\to Z$ plati: Ak $g\circ f=h\circ f$, tak $g=h$." (Uloha 2.2.8 v aktualnej verzii textu)

V ATE najdete ulohu: "Zobrazenie $\varphi \colon A\to B$ je surjekcia prave vtedy, ked pre kazdu mnozinu $C$ a pre vsetky $\psi,\eta \colon B\to C$ plati: Ak $\varphi\circ\psi=\varphi\circ\eta$, tak $\psi=\eta$." (Cvicenie 8 na s.23.)

To, ze je v tychto dvoch cviceniach presne opacne poradie skladania nie je sposobene tym, ze by bol v niektorom z tychto textov preklep, ale prave tym, ze v kazdom z nich je inak definovane skladanie zobrazeni.

Dalsie veci, kde sa to prejavi je napriklad to, ako suvisi skladanie zobrazeni so sucinom matic. (Opat tam vyjde ine poradie.)

Podobne si treba dat pozor na definicie a konvencie ak pouzijete na studium ine texty. Vela veci moze zavisiet napriklad od toho, ci sa vektory zapisuju od riadkov alebo do stlpcov a pod.
Post Reply