Zdroják príspevku

Pomoc - v prípade problémov s používaním fóra píšte sem

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Zdroják príspevku

Post by Martin Sleziak »

Čo všetko sa dá skúsiť, ak z nejakého dôvodu chcete zdrojový text príspevku. (Z akýchkoľvek dôvodov - chcete sa pozrieť, ako sa nejaká vec dá napísať na fóre; chcete si časť skopírovať do svojich poznámok; chcete časť použiť vo svojom príspevku na tomto fóre alebo na nejakej inej stránke, kde sa dá použiť iná syntax.) V závislosti od toho, čo chcete, vás môže zaujímať kompletný zdroják (s phpbb syntaxou) alebo vás zaujímajú iba matematické časti.
  • Quote. Ak ste zaregistrovaní, tak azda najjednoduchšie je kliknúť na "reply with quote" (to je to tlačítko s úvodzovkami). A vidíte kompletný zdroják príspevku. (T.j. phpbb + MathJaxová syntax.)
  • Zdroják stránky. Môžete si jednoducho zobraziť v browseri zdroják stránky, ktorú vidíte. (Dosť často to býva klávesová skratka Ctrl+U.) Takto sa dostanete aj k textu príspevkov. Budete tam vidieť matiku. Formátovanie bude mať samozrejme html syntax, nie phpbb.
  • Math Renderer- Plain Source. Ak kliknete pravým tlačidlom na ktorúkoľvek formulu tu na fóre ak v menu môžete meniť Math Settings/Math Renderer. Ak si tu vyberiete možnosť "Plain Source", tak namiesto matiky sa vám všade zobrazí ich zdroják. V niektorých browseroch ak to odtiaľto skúsite skopírovať, tak budete mať všetku matiku dvakrát.*1
  • Toto menu vám takisto poslúži ako jednoduchá možnosť, ak vás zaujíma zdroják pre jedinú matematickú formulu - nie celý príspevok. Stačí si vybrať Show Math As/TeX Commands.
  • Dá sa aj jednoducho vybrať a skopírovať kus textu. Tato ale dostanete niečo, čo má dosť ďaleko od toho, čo ste chceli. A navyše vo viacerých browseroch je problém, že sa všetka matika objaví dvakrát.*1
*1 Nie je úplne jasné, či to je problém MathJaxu alebo toho, ako MathJax číta konkrétny browser. O tomto probléme viem iba toľko, čo som si prečítal tu.
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Zdroják príspevku

Post by Martin Sleziak »

Môžeme to vyskúšať na nejakom príklade. Skúsme nejaký kus textu, čo obsahuje bold aj kurzívu nech otestujeme aj formátovanie. Pridajme aj nejakú linku. A chceme vyskúšať aj niečo s matikou, tak môžeme použiť trebárs rovnosť práve z uvedenej linky $T_n=\sum\limits_{k=1}^{n}k=1+2+3+\dots+n=\frac {n(n+1)}{2}=\binom{n+1}2$.
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Zdroják príspevku

Post by Martin Sleziak »

V tomto príspevku som naschvál vypol formátovanie, aby som zobrazil zdroják. Aby sa nezobrazovala matika, tak som nejako ručne odescapoval doláre. (Pretože chcem ukázať, čo naozaj dostanete, t.j. chcel som zabrániť rednerovaniú matiky).

1. Ak kliknem na "reply with quote", tak sa dostanem presne k tomu, čo som napísal v predošlom príspevku (vidíme, že formátovanie je cez phpbb kódy):

[quote="Martin Sleziak"]Môžeme to vyskúšať na nejakom príklade. Skúsme nejaký kus textu, čo obsahuje [b]bold[/b] aj [i]kurzívu[/i] nech otestujeme aj formátovanie. Pridajme aj [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Triangular_number]nejakú linku[/url]. A chceme vyskúšať aj niečo s matikou, tak môžeme použiť trebárs rovnosť práve z uvedenej linky $\$$T_n=\sum\limits_{k=1}^{n}k=1+2+3+\dots+n=\frac {n(n+1)}{2}=\binom{n+1}2$\$$.[/quote]

2. Ak si zobrazím zdroják stránky (Ctrl+U), tak po chvíli hľadania nájdem, kde v ňom je tento príspevok a viem skopírovať toto (všetko to vlastne máme priamo ako HTML):

Môžeme to vyskúšať na nejakom príklade. Skúsme nejaký kus textu, čo obsahuje <span style="font-weight: bold">bold</span> aj <span style="font-style: italic">kurzívu</span> nech otestujeme aj formátovanie. Pridajme aj <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Triangular_number" class="postlink">nejakú linku</a>. A chceme vyskúšať aj niečo s matikou, tak môžeme použiť trebárs rovnosť práve z uvedenej linky $\$$T_n=\sum\limits_{k=1}^{n}k=1+2+3+\dots+n=\frac {n(n+1)}{2}=\binom{n+1}2$\$$.

3. Ak prepnem renderer na "plain source", tak vidím zdroják formuly a môžem si ho skopírovať. Je jasné, že pri takejto možnosti sa stratí formátovanie.
U mňa sa tam matika objaví dvakrát - možno aspoň v niektorých browseroch to funguje tak ako má a tá druhá kópia sa tam neobjaví. (Je to presne tá chyba, ktorú som spomenul na konci prvého príspevku.)

Môžeme to vyskúšať na nejakom príklade. Skúsme nejaký kus textu, čo obsahuje bold aj kurzívu nech otestujeme aj formátovanie. Pridajme aj nejakú linku. A chceme vyskúšať aj niečo s matikou, tak môžeme použiť trebárs rovnosť práve z uvedenej linky T_n=\sum\limits_{k=1}^{n}k=1+2+3+\dots+n=\frac {n(n+1)}{2}=\binom{n+1}2Tn=∑k=1nk=1+2+3+⋯+n=n(n+1)2=(n+12).

4. Jednoducho kopírujem priamo z browsera. Nemá formátovanie (linky, bold, ...) A opäť sa matka objaví dvakrát. Navyše v o dosť horšej podobe, ako pri predchádzajúcich možnostiach. Toto teda nie je veľmi schodná cesta.

Môžeme to vyskúšať na nejakom príklade. Skúsme nejaký kus textu, čo obsahuje bold aj kurzívu nech otestujeme aj formátovanie. Pridajme aj nejakú linku. A chceme vyskúšať aj niečo s matikou, tak môžeme použiť trebárs rovnosť práve z uvedenej linky Tn=∑k=1nk=1+2+3+⋯+n=n(n+1)2=(n+12)Tn=∑k=1nk=1+2+3+⋯+n=n(n+1)2=(n+12).
Post Reply