Separabilné Banachove priestory

K predmetu Všeobecná topológia 2(-MAT-211) a aj všeobecne o všeobecnej topológii

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Separabilné Banachove priestory

Post by Martin Sleziak »

Dnes prišla reč na nejaké Banachove priestory a na otázku, či sú resp. nie sú separabilné. (Spomenul som napríklad aj to, že každý Banachov priestor, ktorý má Schauderovu bázu, je nutne separabilný.)

Konkrétne sme ukázali, že $\ell_\infty$ nie je separabilný. (Postupnosti obsahujúce len nuly a jednotky nám dajú $\mathfrak c$ bodov, ktoré majú vzájomnú vzdialenosť $1$.)
Stručne sme si povedali ako dokázať, že $\ell_p$, $1<p<\infty$, sú separabilné. (Hustú množinu dostaneme z postupností, ktoré majú iba racionálne členy a od istého miesta sú nulové.)
A tiež, že $C[0,1]$ je separabilný, pričom by sme využili, že polynómy tvoria hustú podmnožinu; na základe Stone-Weierstrassovej vety. A potom by sme sa ešte obmedzili na polynómy s racionálnymi koeficientami a ukázali, že takto stále vieme aproximovať všetky spojité funkcie na intervale $I=[0,1]$.

Pridám nejaké linky: A pár odkazov na literatúru:
  • Fabián, Habala et. al.: Banach space Theory, Proposition 1.42: $\ell_p$, $c$, $c_0$ sú separabilné, $\ell_\infty$ nie je separabilný
  • Tá istá kniha, Proposition 1.43: $C[0,1]$, $L_p$ sú separabilné,$L_\infty$ nie je separabilný
  • Theorem 11.2 v N. L. Carother: Real Analysis; iný dôkaz, že $C[0,1]$ je separabilný. (Najprv sa spojité funkcie aproximujú vhodnými lomenými čiarami a potom ich ešte upravíme tak, aby nadobúdali v bodoch zlomu iba racionálne hodnoty.)
Post Reply