Literatúra

K predmetu Všeobecná topológia 2(-MAT-211) a aj všeobecne o všeobecnej topológii

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5519
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Literatúra

Post by Martin Sleziak »

  • S. Willard: General Topology - vhodný úvod do všeobecnej topológie. Ak počítame aj veci uvedené za jednotlivými kapitolami ako problémy, tak obsahuje veľké množstvo materiálu. (Viem požičať jednu kópiu. A mala by byť k dispozícii aj v knižnici.)
  • R. Engelking: General Topology - táto kniha sa dá označiť za encyklopédiu všeobecnej topológie. Je veľmi podrobná a obsahuje množstvo výsledkov. Asi nie je ideálna na prvé čítanie, môže sa však hodiť ak potrebujete nájsť nejaký konkrétny výsledok a jeho dôkaz alebo referencie k nemu.
  • Schaum's Outline of Theory and Problems of General Topology - táto kniha má určite nižšiu úroveň náročnosti, než tie ktoré som spomenul. Pre niekoho však môže byť užitočná kniha ako táto, ktorá obsahuje pomerne veľa riešených úloh a detailných dôkazov.
  • Pete L. Clark: General Topology - poznámky k prednáškam dostupné online, ktoré sú podľa môjho názoru písané veľmi pekným spôsobom.
  • Michael Müger: Topology for the working mathematician - pomerne obsiahly text (pripravovaná kniha) - je dostupný online.
  • Kniha Steen, Seebach: Counterexamples in Topology sa dá brať ako zbierka rôznych užitočných kontrapríkladov. Existuje aj online databáza $\pi$-base. ("Counterexamples in ..." je pomerne obľúbený názov pre matematické knihy, veľmi známa je napríklad kniha Gelbaum, Olmsted: Counterexamples in Analysis.) Viem v prípade záujmu požičať jednu kópiu, mala by byť aj v knižnici.
  • Oplatí sa spomenúť aj Dan Ma's Topology Blog, ktorý tiež obsahuje veľké množstvo materiálu z všeobecnej topológie.
Ak by ste sa chceli pozrieť na nejaké odporúčania textov týkajúcich sa všeobecnej topológie, ktoré navrhli iní ľudia, tak pridám napríklad takéto linky:
Martin Sleziak
Posts: 5519
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Chalmovianský: Topológia a funkcionálna analýza

Post by Martin Sleziak »

Spomeniem ešte aj text P. Chalmovianský: Topológia a funkcionálna analýza, ktorý je vlastne zamýšľaný ako učebný text k predmetu 2-MPG-105 Topológia a funkcionálna analýza.

Tento predmet existoval v starej akreditácii - v novej akreditácii sú veci z tohto predmetu pokryté 1-MAT-410 Funkcionálna analýza (1) a 2-MPG-116 Všeobecná topológia. (Na rozdiel od starej akreditácie, teraz už je bakalárska funkcionálka 1-MAT-410 povinná pre všetkých tretiakov, vrátane odboru grafika.)

Samozrejme, tento text môže byť užitočný aj pre negrafikov.
Post Reply