$k$-prvkové podmnožiny, je zakázané vyberať susedné čísla

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

$k$-prvkové podmnožiny, je zakázané vyberať susedné čísla

Post by Martin Sleziak »

Ukážte, že počet možností ako vybrať $k$-prvkovú podmnožinu z~$\{1,2,\dots,n\}$ tak, že nebude obsahovať susedné čísla, je práve $\binom{n-k+1}k$. (Hint 1: Chceme vlastne čísla $a_1,\ldots,a_k$ také, že $a_1<a_2-1$, $a_2<a_3-1$, atď. Hint 2: Dá sa úloha previesť nejako vhodne na počítanie riešení $x_1+x_2+\dots+x_k+x_{k+1}=n$ s nejakými vhodnými obmedzeniami. Hint 3: Ak máte nápad na nejaké celkom iné riešenie, nedajte sa pomýliť možnosťami naznačenými v predošlých dvoch hintoch.)
Jedno riešenie, ktoré sme spravili, bolo že sme našli rekurzívnu formulu a naznačili sme, že by sa to dalo dokončiť indukciou.
Okrem toho sa podarilo nájsť aj nejaké riešenie cez stars and bars a rozmysleli sme si dve riešenia naznačené v uvedených hintoch.

Pridám sem tri linky z Math Stack Exchange - najmä preto, že jedno z riešení na prvej linke (ktoré má aj pekný obrázok) sa asi vcelku podobá na riešenie s oddeľovačmi, ktoré ste navrhli na cviku - a možno niekomu obrázok pomôže, aby toto riešenie bolo jasnejšie. Pridám aj linku na text k predmetu 1-UMA-104 Kombinatorika. (Pre istotu aj linka na Wayback Machine.) Tu nájdete túto úlohu ako príklad 5.2.4 a je tam vyriešený postupom naznačeným v jednom z hintov uvedených vyššie.
Post Reply