Termíny písomiek

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Termíny písomiek

Post by Martin Sleziak »

Dohodli sme sa, že:
  • Budúci týždeň by som ešte asi dokázal, že $|\mathbb R|=\mathfrak c$ a okrem toho by sme sa venovali opakovaniu.
  • 10. apríla by bola písomka. (Pre študentov z PriF vlastne jediný termín - keďže potrebujú mať známku do konca apríla.)
  • 24. apríla by bola "nepovinná" prednáška. (Nepovinná v zmysle, že tam už budú veci, ktoré nepotrebujete vedieť na písomku. Rád by som stihol porozprávať prinajmenšom veci do konca tejto kapitoly.)
  • Súčasne by mohol byť 24. apríla opravný termín písomky pre prírodovedcov. (Verím, že ho nebude treba alebo bude nanajvýš pár ľudí, ktorých sa bude týkať.)
  • So študentmi FMFI sa definitívne ešte dohodneme - ale zdá sa, že predbežne by to vyzeralo na 15. mája.
Pre istotu sem napíšem aj to, že viaceré pondelky odpadnú (17. apríla, 1. a 8. mája).

Sľúbil som, že do budúceho pondelka skúsim nachystať nejaké príklady na opakovanie z celého semestra. A tiež skúsim na fórum napísať v nejakej rozumnej podobe zhrnutie vecí, ktoré sa od vás čakajú na písomke.
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Termíny písomiek

Post by Martin Sleziak »

Čo na písomku treba vedieť. Zhruba povedané veci po počítanie s kardinálmi, pričom by ste mali vedieť aj kardinality niektorých bežne sa vyskytujúcich množín, ako napríklad $\mathbb N$, $\mathbb Z$, $\mathbb Q$, $\mathbb R$, $\mathbb C$. (Čiže dá sa povedať, že v poznámkach je to po časť nazvanú "Mohutnosť niektorých v praxi sa vyskytujúcich množín" - vrátane z tejto časti. Aj keď čo sa týka úloh na písomke, tak vlastne z časti venovanej kardinálnym číslam je pre vás skôr podstatené vedieť aké tvrdenia platia, než poznať dôkazy.)

Dajú sa čakať podobné príklady ako sú v cvičeniach v texte, boli na cvikách alebo domácich úlohách. Napríklad: Overenie tautológie; rôzne množinové identity alebo identity s vzorom a obrazom funkcie; dôkazové úlohy o injektívnych, surjektívnych, bijektívnych zobrazeniach; výpočty s kardinálmi, základné veci o spočítateľných množinách. (Ak by sa vyskytli nejaké dôkazové úlohy na kardinalitu, tak nanajvýš nejaké jednoduché dôkazy - určite nie pomerne zložité dôkazy niektorých náročnejších identít, ako napríklad dôkaz $(a^b)^c=a^{bc}$, ktoré sme robili na prednáške.)
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Termíny písomiek

Post by Martin Sleziak »

Martin Sleziak wrote: 10. apríla by bola písomka. (Pre študentov z PriF vlastne jediný termín - keďže potrebujú mať známku do konca apríla.)
Včera padla otázka, či na tento termín môžu prísť aj študenti učiteľských kombinácii z matfyzu. Samozrejme môžu. (Aj keď podľa toho, čo ste hovorili, sa zdalo že väčšina matfyzákov asi bude chcieť písať písomku neskôr.)
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Termíny písomiek

Post by Martin Sleziak »

Keďže sa viacero ľudí pýtalo na to, ako to bude so zverejnením výsledkov:
  • Budem sa snažiť aby písomky boli opravené budúci pondelok - prinajmenšom určite napíšem na fórum keď budú, možno pošlem aj hromadný mail.
  • Takisto napíšem na fórum pokyny pre tých, čo by chceli skúsiť opravnú. (Práve preto to chcem mať opravené o týždeň, aby ste mali čas rozhodnúť sa,
    či chcete opravovať a trochu sa aj pripraviť.)
  • Ako som spomínal, o dva týždne by som rád ešte niečo porozprával. (Ak teda bude záujem.) Ešte zvážim ako - a či vôbec - sa to bude dať zrealizovať,
    ak by bolo veľa záujemcov o opravnú písomku.
Všetko čo píšem vyššie je relevantné najmä pre študentov PriF - tých viac tlačí čas a potrebujú mať známky do konca apríla. Matfyzáci majú viac času na zápis známok a aj na písanie písomky (vrátane prípadnej opravy).
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Termíny písomiek

Post by Martin Sleziak »

Martin Sleziak wrote: So študentmi FMFI sa definitívne ešte dohodneme - ale zdá sa, že predbežne by to vyzeralo na 15. mája.
Nakoniec sme sa o tom na prednáške už nerozprávali - ale nepočítam s tým, že by sa niečo zmenilo. Navyše podľa mailovej komunikácie s niektorými z Vás sa zdá, že tento termín je pre Vás ok.
Počítam teda s písomkou 15. mája.
(Ak sa nájdu ľudia, ktorí budú mať záujem o opravnú, tak ponúknem takú možnosť. Ale bolo by fajn ak by po 15-tom mali všetci za sebou aspoň jednu písomku a tým pádom už mali zaistené aspoň nejaké písmenko.)

Ako som spomínal inde, ak si niektorí čo písali písomku s prírodovedcami majú záujem skúsiť si ju napísať ešte raz a zlepšiť si známku, tak 15. máj je jeden možný termín: viewtopic.php?t=1085
Post Reply