Dokážte: Nech $f,g\colon Y\to Z$ a $h\colon X\to Y$ sú zobrazenia. Ak $h$ je surjekcia a $f\circ h=g\circ h$, tak $f=g$.
Ide o staršiu úlohu ale pokiaľ mi je známe nikto ju nevyriešil...
Takže, dokážeme, že negácia danej implikácie je nepravdivý výrok a tým pôvodné tvrdenie dokážeme:
Aby z predpokladov platilo $f \neq g$ je potrebné aby pre nejaké $a$, $b$ platilo, že: $f(x) \neq g(x)$
Avšak tieto $a$, $b$ sú z množiny $Y$ a teda na obidva prvky sa určite zobrazil aspoň jeden prvok $c$,
ak sa ich zobrazilo viac, čo je tiež možné, tak vyberieme ľubovolný prvok z nich a ozn. ho $c$.
Ak sa nezobrazil, nastane spor s tým, že $h$ je surjekcia.
Pre tento prvok ale platí, že pri $f\circ h$ sa zobrazil na niečo iné ako pri $g\circ h$ z čoho vyplýva spor $f\circ h \neq g\circ h$.
Úloha 1.2. Ak $h$ je surjekcia a $f\circ h=g\circ h$, tak $f=g$.
Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, Nina Hronkovičová, bpokorna, davidwilsch, jaroslav.gurican, makovnik
-
Re: Úloha 1.2. Ak $h$ je surjekcia a $f\circ h=g\circ h$, tak $f=g$.
Čiže ak správne rozumiem, plán je ukázať, že takéto niečo vedie k sporu: $h$ je surjekcia, $f\circ h=g\circ h$ a súčasne $f=g$.
Toto je napísané tak, že je trochu nejasné čo označuje, ktorá premenná. (Sú tam nejaké $a$, $b$, $x$ aj $c$ - chce sa povedať, že $f(c)=x$? Ak áno, tak načo sú tam vlastne $a$, $b$?)korman wrote: ↑Wed Jan 03, 2018 12:37 pm Aby z predpokladov platilo $f \neq g$ je potrebné aby pre nejaké $a$, $b$ platilo, že: $f(x) \neq g(x)$
Avšak tieto $a$, $b$ sú z množiny $Y$ a teda na obidva prvky sa určite zobrazil aspoň jeden prvok $c$,
ak sa ich zobrazilo viac, čo je tiež možné, tak vyberieme ľubovolný prvok z nich a ozn. ho $c$.
Skúste sa trochu zamyslieť a prípadne pomeniť označenie tak, aby hovorilo to, čo naozaj chcete povedať.
1. áno
2. Spísal som dosť neprehľadne, čo som chcel povedať, tu je myslím zrozumiteľnejšia verzia:
Aby z predpokladov platilo $f \neq g$ je potrebné aby pre nejaké $a$ platilo, že: $f(a) \neq g(a)$
Avšak toto $a$ je z množiny $Y$ a teda na tento prvok sa určite zobrazil aspoň jeden prvok $c$ z množiny $X$.
Ak nie, nastane spor s tým, že $h$ je surjekcia. Ak sa ich zobrazilo viac, čo je tiež možné, tak vyberieme ľubovolný prvok z nich a ozn. ho $c$.
Pre tento prvok $c$ ale platí, že pri funkcii $f\circ h$ sa zobrazil na niečo iné ako pri $g\circ h$ z čoho vyplýva spor $f\circ h \neq g\circ h$.
2. Spísal som dosť neprehľadne, čo som chcel povedať, tu je myslím zrozumiteľnejšia verzia:
Aby z predpokladov platilo $f \neq g$ je potrebné aby pre nejaké $a$ platilo, že: $f(a) \neq g(a)$
Avšak toto $a$ je z množiny $Y$ a teda na tento prvok sa určite zobrazil aspoň jeden prvok $c$ z množiny $X$.
Ak nie, nastane spor s tým, že $h$ je surjekcia. Ak sa ich zobrazilo viac, čo je tiež možné, tak vyberieme ľubovolný prvok z nich a ozn. ho $c$.
Pre tento prvok $c$ ale platí, že pri funkcii $f\circ h$ sa zobrazil na niečo iné ako pri $g\circ h$ z čoho vyplýva spor $f\circ h \neq g\circ h$.
-
Ok, značím si 1 bod.
Napíšem aj to, že by nebolo príliš ťažké trochu ten dôkaz upraviť na priamy dôkaz namiesto dôkazu sporom.
Napíšem aj to, že by nebolo príliš ťažké trochu ten dôkaz upraviť na priamy dôkaz namiesto dôkazu sporom.