Literatúra/internet pri riešení DU

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5537
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Literatúra/internet pri riešení DU

Post by Martin Sleziak »

Nepočítal som s tým, že budem riešiť takéto veci; lepšie povedané, počítal som s tým, že sú implicitne jasné. Ale ukázalo sa, že asi predsa len treba. (Hoci to nie je nejaká strašne dôležitá vec.)

V prvom rade otázka, či je povolené používať pri domácich úlohách internet/literatúru. Hoci som o týchto veciach nič nehovoril, myslím, že je jasné, že sú povolené. (Neviem si celkom predstaviť, ako by sa to dalo kontrolovať.) Čiže je úplne v poriadku, ak si pri riešení d.ú- pomôžete tým, že nájdete nejaké veci v literatúre, na internete, spýtate sa na nejakom internetovom fóre. (Navyše aj hľadanie na internete a práca s literatúrou sú zručnosti, ktoré by ste si mali osvojiť.) Hlavné je to, aby ste sa pri domácich úlohách aj niečo naučili - body, ktoré za ne dostávate, by vás k tomu mali motivovať. Z tohoto pohľadu rozhodne nie je ideálne ak riešenie odniekiaľ odpíšete bez toho, aby ste mu rozumeli - ale toho by ste si mali byť vedomí aj sami.

Na druhej strane sa vás tu na škole snažíme viesť k akejsi academic honesty. Napríklad pri písaní bakalárskych prác ste boli vedení k tomu, že máte uviesť akúkoľvek literatúru, ktorú ste použili. Podobne pri domácich úlohách by sa očakávalo uviesť niečo ako
Riešenie úlohy je z knihy Šalát, Smítal: Teória množín; Príklad 4.1.1.
alebo
Úlohu som riešil podľa návodu z http://math.stackexchange.com/questions/110211/
Nijako to neovplyvní počet bodov, ktoré za úlohy dostanete. (Ako asi môžu potvrdiť ľudia, ktorí si pri riešení d.ú. pomohli tým, že sa opýtali na internetovom fóre.) Treba však pamätať na to, že riešenie v knihe alebo návod, ktorý dostanete na internetovom fóre, môžu obsahovať menej detailov, než sa od vás očakáva. Možno by sa pri odovzdávaní domácej hodilo, aby ste rozpísali detaily riešenia.
Martin Sleziak
Posts: 5537
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Literatúra/internet pri riešení DU

Post by Martin Sleziak »

Takže sa ešte raz vrátim k tejto téme. Ako som už spomínal, v prípade domácich úloh nemám problém s tým, keď sa snažíte pomôcť si hľadaním na internete, pýtaním sa na internete alebo literatúrou. Vo vašom vlastnom záujme je, aby ste tomu aj porozumeli; prepísanie riešenia, ktoré ste niekde našli alebo vám ho niekto poradil, zrejme nestačí na to, aby ste riešeniu rozumeli.

Prémie sú určené na to, aby si šikovnejší študenti mohli doplnil body, ak nejaké stratili počas semestra; resp. aby mali trochu bodovú rezervu pred skúškou. Čiže prémie by som naozaj preferoval, aby ste sa snažili riešiť samostatne. (Opäť, ak nájdete niečo v literatúre alebo na internete a potom na základe toho ste schopní spraviť riešenie a vysvetliť tam všetky detaily, je to ok. Ale nie je ok ísť na nejaké internetové fórum s tým, že sa tam snažíte od niekoho dostať kompletné riešenie úlohy.)

Samozrejme takéto niečo je veľmi ťažké kontrolovať - čiže tu je to skôr na vašej čestnosti, či naozaj budete tie prémie riešiť samostatne. Keďže v poslednom čase sa opakujú výzvy na boj proti odpisovaniu, radeniu, podvádzaniu - a ide najmä o výzvy zo strany študentov - tak snáď aj vy máte rovnaký názor, že získanie bodov a konečnej známky by malo byť zaslúžené poctivou prácou.


Last bumped by Martin Sleziak on Sun Mar 24, 2019 3:24 pm.
Post Reply