Prečo sa oplatí naučiť LaTeX-ovú syntax pre matematiku

O veciach súvisiacich s používaním LaTeXu
Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Prečo sa oplatí naučiť LaTeX-ovú syntax pre matematiku

Post by Martin Sleziak »

Jedna z vecí, ktoré sa môžete naučiť popri používaní tohoto fóra, je zápis matematiky LaTeX-ovou syntaxou. Aj v prípade, že neplánujete používať LaTeX môže sa vám to hodiť. Táto syntax používa aj pri editovaní Wikipedie. (A využijete ju aj ak by ste potrebovali použiť zápis matiky niekde na matfyzáckej wiki. Prakticky všetky internetové fóra, na ktorých sa diskutuje o matematike, používajú takúto syntax. Takýchto fór je veľa a môžu byť pre vás užitočnou pomôckou na štúdiu.

Takéto fóra sú napríklad: A je ešte veľa, veľa ďalších, toto je len zopár príkladov.
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Prečo sa oplatí naučiť LaTeX-ovú syntax pre matematiku

Post by Martin Sleziak »

Ešte pridám jednu vec, kvôli ktorej sa môže hodiť vedieť LaTeX-ovú syntax. Je to vyhľadávanie na internete.

Už som spomenul, že veľa diskusných fór používa túto syntax na zápis matematiky, okrem ich aj mnohé iné stránky. Takže pomocou nej je šanca nájsť niečo o konkrétnej matematickej otázke na internete.

Mám na mysli konkrétne vyhľadávanie matematických výrazov. Pokiaľ to čo hľadáte je popísané slovne, tak nepotrebujete komplikovať vyhľadávanie zápisom matematických výrazov. Ak napríklad hľadáte príklad nekonečnorozmerného vektorového priestoru, môžete sa Googlu opýtať na infinite dimensional vector space.

Môže sa stať, že hľadáte niečo, čo viete zapísať iba matematickým vzorcom. Napríklad si predstavme, že rátate takýto integrál
$$\int \frac{\sin(x)}{\sin(x)+\cos(x)}\,\mathrm dx.$$
Už ste s ním strávili dosť veľa času a nepodarilo sa vám ho vyriešiť, tak ste sa rozhodli skúsiť niekde nájsť riešenie; alebo ste našli riešenie, ktoré sa vám zdá zložité a zaujíma vás, či je nejaké jednoduchšie riešenie.

S hľadaním matematických výrazov to rozhodne nie je jednoduché. Treba si uvedomiť, že je tu veľká nejednoznačnosť - ten istý výraz môžeme zapísať viacerými ekvivalentnými spôsobmi. (Napríklad už len zmena premenných je niečo, čo vyhľadávač nezvládne urobiť.) A často je viacero spôsobov ako zapísať to isté v TeX-u; napríklad na zlomky sa dá použiť \frac aj \over.
Každopádne človek má šancu aspoň to vyskúšať. (Napríklad v prípade integrálu sa premenná, podľa ktorej integrujeme, typicky zvykne označovať $t$ alebo $x$, čiže to by boli dve možné logické voľby.

Zopár príkladov, čo by sa dalo vyskúšať pri hľadaní tohoto konkrétneho integrálu:
integral frac "cos x+sin x"
integral frac "\sin x+\cos x"
integral frac "\sin x/(\cos x+\sin x)"
integral over "\sin x+\cos x"
integral over "\sin x+\cos x"
integral frac "\cos t+\sin t"
(Po pár pokusoch sa vám asi podarí nájsť nejaké stránky, kde je ten integrál vyriešený - napríklad veľmi pekné riešenie nájdete tu.)

Existujú aj nejaké stránky, ktoré sú určené špecificky na vyhľadávanie matiky. Linky na niektoré nájde tu - môžete posúdiť sami, či fungujú dobre:
How to search the internet for strings that consist mostly of math notation?.

Zrejme by aj bolo treba stráviť nejaký čas, kým sa s tými stránkami človek naučí efektívne pracovať, ja som aspoň vyskúšal čo sa stane, keď zadám zlomok vystupujúci v našom integrále do uniquation a LaTeX Search.

EDIT: Zdá sa, že uniquation ani LaTeXSearch už nefungujú. (Alebo sa presunuli na inú adresu?)
Pridám čo dostanem pri hľadaní v Approach0 a SearchOnMath.
Ak hľadám priamo integrál (nie iba tento zlomok): Approach0 a SearchOnMath
Post Reply