Tabule, whiteboards

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5518
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Tabule, whiteboards

Post by Martin Sleziak »

Možno môže byť užitočné pozbierať nejaké aplikácie, ktoré sa pri prednášaní alebo cvičení dajú použiť ako "tabuľa".
Či už také, kde človek môže písať a výstup si môžu pozerať študenti, alebo také, kde môže písať viacero ľudí.

Pridám sem najprv linky, kde sú spomenuté nejaké také aplikácie:
* Real time interactive whiteboard for tutoring math
* Tools for long-distance collaboration


Sú tam spomenuté napríklad tieto (rovno poviem, že som väčšinu z nich neskúšal):
Spoiler:
* Ziteboard
* Twiddla
* IDroo
* Drawings v Google Docs
Napíšem tu trochu viac o tých, ktoré som aspoň trochu vyskúšal, z nich sa mi pozdávali Ziteboard a IDroo. (Oboje som však skúšal zatiaľ dosť krátko - ak niečo z toho začnem reálne používať a budem s tým mať viac skúseností, tak sem možno dopíšem niečo viac.)

Ziteboard
Linka: Ziteboard
Pri jeho použití:
* netreba sa registrovať, dá sa na prihlásenie použiť napríklad Google Account
* malo by sa dať editovať viacerým ľuďom naraz - aj keď to som zatiaľ netestoval
* dá sa okrem kreslenia písať text z klávesnice
* dá sa aj vložiť nejaký obrázok - aj keď vo free verzii pri použití tejto funkcie som dosť rýchlo narazil na limit keď sa už ďalšie obrázky pridávať nedali
Je tam k dispozícii export do viacerých formátov - z nich png ukladá len viditeľnú časť, svg by malo uložiť celý board (u mňa to nefungovalo celkom dobre - neviem, či chyba je u mňa alebo na ich strane), pdf tiež ukladá len časť, v ich FAQ je to vysvetlené takto:
Spoiler:
When you choose PDF export a special area of the infinite canvas will be exported. This area is a column of A4 pages, so before you export or even before you start working it's worth enabling the 'Display A4 pages' option in the Settings. By default, ten A4 pages are displayed, but you can control this number by customizing your whiteboard.
Najvýraznejšie obmedzenie je asi to, že vo free verzii môže človek mať nanajvýš 3 boards.
Možno rozumný prehľad o obmedzení free verzie sa dá získať, ak si človek pozrie aké features majú platené verzie v porovnaní s tou, čo je zadarmo.

IDroo
Linka: IDroo
Z toho čo som sa s tým chvíľu hral sa mi ako výhody zdajú:
* netreba sa registrovať, dá sa na prihlásenie použiť napríklad Google Account
* malo by sa dať editovať viacerým ľuďom naraz - aj keď to som zatiaľ netestoval
* výsledok sa dá uložiť ako obrázok (png) alebo pdf
Nevýhoda je, že free verzia má obmedzenú kapacitu - obmedzenie je 5 boards a 50 MB.

Microsoft Whiteboard
Medzi aplikáciami, ktoré máme v univerzitnom Office365 (t.j. tie čo sa dajú vybrať vľavo hore ako Apps po prihlásení do univerzitného mailu z https://moja.uniba.sk/ ) je aj Microsoft Whiteboard.
Písať sa tam dalo vcelku rozumne.
Nemám vyskúšané, či môžu editovať viacerí, ale predpokladám že aby k tomu mal niekto ďalší prístup, tak tiež treba mať account do Office365.
Takisto som bol nespokojný s tým ako vyzerá uložený obrázok - pretože je to prekryté textom: "Please purchase CAD Image DLL to remove this text".
Martin Sleziak
Posts: 5518
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Witeboard

Post by Martin Sleziak »

Ešte pridám takúto linku: https://witeboard.com/
Ja som to zatiaľ neskúšal. Odporučenie som dostal od študentov, s tým, že to vraj už majú odskúšané a fungovalo to vcelku ok.
Mám to odskúšané, používam to celkom často, ale väčšinou sme tam boli len dvaja pripojení naraz. Pri dvoch ľuďoch to fungovalo dobre, zatiaľ som nemala žiadny problém. Myslím, že niekedy sme to skúšali aj traja alebo štyria a bolo to v pohode. Ale ako to bude fungovať pri veľkej skupine úplne povedať neviem.

Dokonca to funguje tak, že ak máte link niekde uložený, tak ak zavriete tabuľu a potom opäť použijete link danej tabule, tak sa tam viete znovu pripojiť a ostane tam všetok pôvodný text (no neviem na ako dlho sa to ukladá). Je možné ich mať otvorených niekoľko naraz, ja som jedného času potrebovala asi 5 a aj to fungovalo v pohode. Ale myslím, že sa tam nedajú prilepiť obrázky, že je to čisto len na písanie, prípadne kreslenie.
Post Reply