Výberové cviko - odovzdávanie úloh

Moderators: Martin Sleziak, Ludovit_Balko, Martin Niepel, Tibor Macko

Post Reply
Martin Sleziak

Výberové cviko - odovzdávanie úloh

Post by Martin Sleziak »

Budem sa snažiť každý týždeň nachystať nejaké úlohy - podobne ako sme každý týždeň písali písomku.
Jeden z dôvodov je aby ste mohli nazbierať body a časom získať nejaké hodnotenie za tento predmet - ale toto je asi menej dôležitá vec. (Napokon je to iba výberovka za dva kredity.)
Dôležitejšie je to, že si vyskúšať vypočítať nejaké úlohy - pričom jednak môžete zistiť, či doteraz prebratým veciam rozumiete alebo nie. A okrem toho dostanete k vášmu riešeniu aspoň nejaký stručný feedback. (Keď nič iné, tak aspoň budete môcť porovnať svoje riešenie s riešením na fóre a budete vidieť koľko bodov ste dostali.)

Tieto úlohy dostanete vždy raz za týždeň. (Zvyčajne vo štvrtok - vtedy sme aj mávali cviko.) A vždy bude asi týždeň na riešenie.
Týmto sa to podobá skôr na domáce úlohy než na písomku. (A teda možno bude vás bude stáť menej námahy získať dobrú známku z toho predmetu - ale napokon aj minulý semester mala väčšina ľudí A-čko, takže toto určite nie je problém. Navyše v súčasnej situácii je asi prirodzené, že veci sa budú hodnotiť menej prísne.)

Keďže vlastne riešite úlohy doma, tak na rozdiel od písomky si môžete pozrieť podobné úlohy na internete alebo tu na fóre. Tiež si môžete pomôcť nejakým softvérom. (Napríklad ak budete rátať redukovaný tvar, tak to môžete nechať zrátať počítaču.)
Ani v jednom ani v druhom nevidím problém. Každopádne by som chcel, aby ste riešili úlohy samostatne. (V tomto sa spoľahnem na Vás - keďže to nemám veľmi ako skontrolovať. Azda aj vám je jasné, že sa určite viac naučíte ak skúsite príklad vypočítať vy, tak sa pritom naučíte viac, než keď odniekiaľ odpíšete riešenie.)

Akým spôsobom odovzdávať úlohy
Uvidíme, či to bude dobre fungovať, ale zatiaľ by sme to skúsili mailom.
T.j. každý z Vás dostane odo mňa mail s linkou na zadania a s tým, ktorú skupinu má riešiť.
Keď budete riešenia posielať naspäť, tak to urobte tak, že budete odpovedať na tento mail, ktorý som vám poslal. (Niekde v subjecte je vaše meno.)
Chcem si takto aspoň trochu udržať prehľad v inboxe, keďže mailov s odovzdanými úlohami budem mať veľa.
(Ak by som časom videl, že takýto systém nie je dobrý, tak sem napíšem ako to zmeníme.)

Aký feedback dostanete
Písať každému individuálne by zabralo dosť veľa času - čiže nanajvýš nejaký veľmi stručný email.
Každopádne ale tak ako doteraz budem písať na fórum niečo k riešeniam a k tomu, aké chyby sa vyskytovali v tom čo ste odovzdali. Takže fórum bude hlavný nástroj, kde si budete môcť pozrieť čo bolo dobre, čo bolo zlé, či sa to dalo riešiť inak.

V akom formáte odovzdávať úlohy
Toto je v princípe úplne na vás, vyberte si, čo vám vyhovuje.
  • Ak vám vyhovuje taká možnosť, tak riešenie napíšte na papier, skúste nejako odfotiť/oscanovať a poslať.
  • Ak sa niekomu chce a napíše to v LaTeX-u či Office, úplne super - ak vám vyhovuje takáto možnosť, tak môžete použiť toto. (Aj keď tu by som čakal, že toto môže zabrať viac času.) Ak bude niekto používať LaTeX, je dobré poslať mi aj zdroják - takže ho mám k dispozícii ak by som chcel okomentovať nejakú časť vášho riešenia alebo niečo z neho skopírovať na fórum.
  • Úplne v pohode je aj to, keď napíšete riešenie priamo do tela mailu. (K tomuto poslednému spôsobu napíšem ešte niečo viac nižšie.)
Ak budete písať riešenie ako text (t.j. priamo v maile), je mi jasné, že prepísať tam napr. všetky úpravy ktoré ste robili pri výpočte RTM alebo pri riešení sústavy je veľmi prácne a zdĺhavé. Toto od vás nevyžadujem.
Je úplne ok, ak vynecháte v takýchto postupoch výpočty. Ale určite by som chcel vidieť z vášho riešenie čo vlastne rátate.
T.j. napríklad ak sa tam niekde vyskytne úprava na RTM, tak skúste napísať maticu ktorú upravujete a ako vyšiel výsledok, kroky medzi tým písať nemusíte.
Na druhej strane ale nechcem, aby ste mi napísali iba konečný výsledok a nič iné - chcel by som vidieť aj to, ako ste sa k nemu dostali.
Len na ukážku, ako by to napríklad mohlo vyzerať - hlavne chcem tými príkladmi ukázať, že sa skutočne dá nejako stručne vysvetliť postup bez príliš veľkej námahy:
Spoiler:
Ak sa niekde v úlohe objaví výpočet matice zobrazenia:
Hľadám zobrazenie také, že f(u1)=v1, f(u2)=v2, f(u3)=v3.
Zostavím si maticu:
2 1 3 | 1 2 1 3
3 2 3 | 1 3 1 2
3 0 4 | 3 3 4 0
Po úprave som dostal:
1 0 3 | 1 1 0 1
0 1 2 | 4 0 0 3
0 0 0 | 0 0 1 3
Z posledného riadku vidím, že zobrazenie vyhovujúce zadaným podmienkami neexistuje.

Iný príklad:
Z rovnosti c1(1,0,1)+c2(1,1,2)+c3(1,2,3)=(0,0,0) dostanem sústavu
1 1 1 | 0
0 1 2 | 0
1 2 3 | 0
Po úprave na RTM:
1 0-1 | 0
0 1 2 | 0
0 0 0 | 0
Teda sústava má nenulové riešenie, napríklad c1=1, c2=-2, c3=1.
Vektory sú lineárne závislé.
Post Reply