Algebra 2 a 3 v novej akreditácii

Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, davidwilsch, jaroslav.gurican, Ludovit_Balko

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5537
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Algebra 2 a 3 v novej akreditácii

Post by Martin Sleziak »

Neviem do akej miery sa aspoň k niektorým z vás dostala informácia, že od budúceho školského roka už budete študovať podľa novej akreditácie a že aj na študijnom odbore informatika sú v súvislosti s tým nejaké zmeny.
To, že vlastne prechádzate na novú akreditáciu prinesie určite aj nejaké komplikácie - dúfam, že ich nebude priveľa.

Určite o tomto budú s Vami hovoriť nejakí ďalší ľudia (garantka, možno tútori) . Ako relevantné berte hlavne informácie od nich.
Ja by som napísal hlavne niečo k predmetom Algebra (1), Algebra (2) a Algebra (3).

V novej akreditácii:
  • Obsah predmetu Algebra (1) sa nemení.
  • V predmete Algebra (2) bude väčšina látky taká, ako je teraz v predmete Algebra (3).
  • V predmete Algebra (3) zasa budú veci, ktoré sú teraz v predmete Algebra (2).
  • Tak ako doteraz, zostávajú povinné predmety Algebra (1) a Algebra (2).
Napísať, že ide iba o výmenu medzi Alg2 a Alg3, nie je úplne presné, ale je to pomerne dobrá prvá aproximácia toho, aké zmeny nastanú. (A hlavne je to stručnejšie ako presne rozpisovať všetky zmeny.)
Dá sa to povedať aj tak, že jednotka a dvojka budú vlastne primárne lineárna algebra - a nejaké veci o grupách, okruhoch, rozšíreniach polí sa presunú medzi nepovinné veci. (A ak si niekto chce pozrieť všetky detaily, tak si môže pozrieť informačné listy predmetov platné od budúceho školského roku.)

Takéto zmeny určite spôsobia nejaké komplikácie v prechodnom období - keď tu budú nejakí študenti, ktorí začali podľa starej (súčasnej) akreditácie a už aj nejakí študenti, ktorí začali podľa novej akreditácie.

Pre Vás to z praktického hľadiska znamená, že:
  • Formálne od budúceho semestra už budete na odbore, ktorý beží podľa novej akreditácie - reálne veci samozrejme prispôsobíme tomu, že ste začali podľa akreditácie, ktorá platí teraz.
  • Ak si niekedy zapíšete Algebru (3), tak Vás samozrejme nebudeme znovu učiť to isté, ako ste už teraz mali - čiže pre študentov, ktorí Algebru (2) úspešne absolvovali v súčasnej akreditácii pobeží Algebra (3) "po starom". Treba si potom trochu dať pozor na rozvrh - aby ste chodili na správny predmet. (Ale takéto komplikácie nastanú až vtedy, keď budú oba druhy študentov - takí čo absolvovali Alg2 "po starom" aj takí, čo ju absolvovali "po novom".)
  • Z tohto pohľadu môže byť pre Vás o čosi lepšie zapísať si predmet Algebra (3) už budúci školský rok. (Vtedy budú ešte budú študenti, ktorí sú od začiatku podľa novej akreditácie, iba v prvom ročníku. Takže nebudete problém z tým, že budú dve verzie Alg3.)
  • Ďalšia podstatná vec sú štátne skúšky - tam sa otázky tiež prispôsobia tomu, čo ste mali ako povinné v súčasnej akreditácii. (A pre študentov študujúcich podľa novej akreditácie budú vyzerať inak.)
Ak sa niektorým z Vás stane, že sa Vám nepodarí teraz absolvovať Algebru (2) alebo že celé štúdium začnete odznova - tak vlastne v takom prípade budete študovať podľa novej akreditácie. (Pevne verím, že takých prípadov nebude veľa.)
Post Reply