Videá s prednáškami

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5517
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Videá s prednáškami

Post by Martin Sleziak »

Ak všetko bude fungovať tak ako má (a ak nebudú námietky z vašej strany), tak by sme skúsili prednášky aj nahrávať a dať do Teams.
To by sčasti mohlo riešiť to, že niektorým z Vás sa časť hodiny prekrýva s iným predmetom.
(Keď už teraz po rekonštrukcii sú vo všetkých akváriách napevno zabudované kamery, tak to môžeme aspoň vyskúšať. A ak zistíme, že to funguje a hodí sa nám to, tak to môžeme aj využívať. Prinajmenšom aj ak by z toho nebol nijaký iný úžitok - aspoň ja si trochu otestujem, ako funguje nová technika v zrekonštruovaných akváriách.)
Súčasne spomeniem aj to, že existujú videá k niektorým častiam predmetu 2-UMA-115 Teória množín (zo starej akreditácie) - kde je aj dosť veľa z látky, ktorú budeme preberať na tomto predmete: viewtopic.php?t=1503
Takže keď si vyberieme túto tému, nahrávanie prednášok je o dosť menej dôležité. (K téme polia a rozšírenia polí nemám z minulých rokov nejaké videá, ktoré by kopírovali to, čo by sme preberali na tomto predmete.)

Je mi jasné, že video nie je úplne optimálna náhrada účasti na prednáške.
* Možno sa niekedy video nenahrá - či už zlyhaním techniky alebo ľudského faktora.
* Možno sem tam bude horší zvuk či obraz a bude si treba domýšľať.
* Keď kamera je nastavená tak, že sníma tabuľu, tak nevidíte slajdy - ale snáď tým, že slajdy budú k dispozícii na stránke predmetu, budete si to možno schopní nejako skombinovať.

A samozrejme, možno viacerým z vás bude lepšie vyhovovať možnosť veci si prečítať v materiáloch, ktoré sú na stránke (alebo aj inde) než pozerať video. Ale máte takto jednu možnosť navyše.

Zdôrazním aj to, že video bude nahraté v MS Teams, nie voľne prístupné niekde na nete - takže sa určite nemusíte na hodine báť ŕeagovať, keď o niečom diskutujeme. (Ak by náhodou niekto mal zlý pocit z toho, že čo ak povie blbosť a bude to potom nahraté - okrem vás si tieto videá nebude pozerať nikto ďalší.)

Tabuľa vs. slajdy
V princípe som rozmýšľal o viacerých možnostiach ako nahrávať - z nich sa mi zdá asi najlepšia tá, že kamera je stále nastavená tak, že sníma celú tabuľu.
Síce nevidíte slajdy - ale keby som sa počas prednášky mal ešte dávať pozor na to, či sa práve majú nahrávať slajdy alebo tabuľa, tak by som sa o čosi menej sústredil na to, čo chcem hovoriť.
Ďalšia možnosť by bola, že by som video neskôr postrihal - t.j. do pôvodného videa, kde je iba tabuľa, by som vo vhodných častiach dal slajdy. Takáto vec by mi ale zabrala pomerne veľa času.
Takže nakoniec som sa rozhodol vyskúšať to takto - budete mať video s tabuľou a budete mať k dispozícii súbory, kde sú slajdy.

Meeting v Teams vs. video
Zatiaľ video iba nahrávam a neskôr po prednáške ho uploadnem do MS Teams.
Potenciálne by sa dalo skúsiť aj spustiť meeting v Teams a nahrávať tam. (Ale pre tých, ktorí majú v tom istom čase inú hodinu, to aj tak nič nemení.)
Nie som si istý, či wifi v akváriách je dostatočne spoľahlivá na to, aby to fungovalo bez problémov - ak nahrávam iba lokálne na počítači, tak nie je dôležité to, či bez problémov funguje pripojenie na net. (Minulý školský rok boli problémy s pripojením v niektorých akváriách - možno odvtedy sa situácia už zlepšila.)
Post Reply