Na stránke som konečne doplnil nejaké ďalšie prémiové úlohy: http://msleziak.com/vyuka/2015/lag/premie.pdf
(Doteraz tam boli iba tri úlohy o grupách.)
Niektoré z nich sú také, že si k nim treba aj niečo viac prečítať. Na niektoré bude treba vedieť niečo o kardinalite a kardinálnych číslach - mali by ste tieto veci prebrať do konca semestra na diskrétnej matematike.
Prémie rozhodne nie sú rovnakej obtiažnosti. Niektoré z nich sú také, že sa náročnosťou blížia k štandardným úlohám, aké dostávate na písomke. Prinajmenšom jedna z nich je podľa môjho názoru naozaj veľmi náročná. Beriem to tak, že prémie sú skôr pre ľudí, ktorým sa zdajú veci preberané na cvikách príliš ľahké a chcú si vyskúšať nejaké ťažšie úlohy. (Prinajmenšom podľa toho, že viacero ľudí malo z prvej písomky malo plný počet, by sa dalo čakať, že sa zopár takých ľudí medzi vami nájde.)
Takže určite je aj jednoduchší spôsob ako získať 1 bod než riešením prémiovej úlohy. Ale azda aspoň pre niektorých z vás by mohli byť tieto bonusové úlohy zaujímavé.
Ak by boli v zadaniach prémií nejaké nejasnosti, tak sa dá pýtať tu.
Prémiové úlohy ZS 2015/16
Moderators: Martin Sleziak, Ludovit_Balko, Martin Niepel, Tibor Macko
-
Re: Prémiové úlohy ZS 2015/16
Ešte som trochu zvažoval, či prémia 10 nie je príliš ťažká a nemám k nej pridať hint.
Na druhej strane možno niektorí z vás chcú vyriešiť úlohu bez nápovedy. (Napokon je to asi väčšia zábava, keď človek príde na veci sám.)
Tak som to vyriešil tak, že hint k tej úlohe pridám sem. (Keďže v pdf-ku neviem vyrobiť skrytý text.)
Ide o túto úlohu:
Na druhej strane možno niektorí z vás chcú vyriešiť úlohu bez nápovedy. (Napokon je to asi väčšia zábava, keď človek príde na veci sám.)
Tak som to vyriešil tak, že hint k tej úlohe pridám sem. (Keďže v pdf-ku neviem vyrobiť skrytý text.)
Ide o túto úlohu:
Ukážte, že dimenzia priestoru $\mathbb R^{\mathbb N}$ všetkých reálnych postupností je $\mathfrak c$. (Táto úloha sa dá ekvivalentne sformulovať ako: Ukážte, že v $\mathbb R^{\mathbb N}$ existuje lineárne nezávislá množina kardinality $\mathfrak c$.)
Spoiler: