riesenie ulohy 1.1: $\langle\vec\alpha ,\vec0\rangle=0$

Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, davidwilsch, jaroslav.gurican, Ludovit_Balko

Post Reply
korbas4
Posts: 9
Joined: Wed Feb 13, 2013 9:22 pm

riesenie ulohy 1.1: $\langle\vec\alpha ,\vec0\rangle=0$

Post by korbas4 »

Úloha 1.1. Dokážte priamo z definície, že pre ľubovoľný vektor $\vec\alpha$ platí$\langle\vec\alpha ,\vec0\rangle=0$. (Priamo z definície znamená, že môžete použiť iba tie štyri vlastnosti skalárneho súčinu, ktoré sme uviedli v definícii.)
Sporom predpokladajme, ze $\langle\vec\alpha,\vec0\rangle = k ($pricom $k\ne0) =>$ (na zaklade 1. a 2. vlastnosti skalarneho sucinu) $\langle\vec\alpha,c\vec0\rangle = c\langle\vec\alpha,\vec0\rangle$. Zaroven vieme, ze $c\vec0=\vec0$ pre lubovolne $c$. Pre $c\ne1$ teda rovnost $\langle\vec\alpha,c\vec0\rangle = \langle\vec\alpha,\vec0\rangle = c\langle\vec\alpha,\vec0\rangle$ platit nemoze, kedze by sme dostali, ze $k=c*k$, pricom $k\ne0$ a $c\ne1$, co je hladany spor. Q.E.D.

edit: dufam, ze je to spravne riesenie a spravne poslane. Este by som sa chcel opytat, ci jeden clovek moze riesit aj viacero z tych uloh v sade.
Rafael Korbas
Martin Sleziak
Posts: 5555
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: riesenie ulohy 1.1: $\langle\vec\alpha ,\vec0\rangle=0$

Post by Martin Sleziak »

Úloha je vyriešená správne - značím si 1 bod.
Len poznamenám, že by sa z rovnosti $\langle\vec\alpha,\vec0\rangle = c\langle\vec\alpha,\vec0\rangle$ dalo argumentovať aj tak, že máme: $(c-1)\langle\vec\alpha,\vec0\rangle=0$. To platí pre akékoľvek $c$, pre $c\ne1$ dostaneme $\vec\alpha,\vec0\rangle=0$.
Je to len inak prerozprávaný ten dôkaz, ktorý ste robili vy. Chcel som len ukázať, váš dôkaz sa dá vcelku ľahko prerobiť z dôkazu sporom na priamy dôkaz.

Ak by niekto ďalší vymyslel iné riešenie - napríklad také, ktoré nevyužíva vlasnosť $\langle c\vec\alpha,\vec\beta\rangle=c\langle\vec\alpha,\vec\beta\rangle$, ale niektoré ostatné vlastnosti z definície, tak je stále možnosť získať za túto úlohu bod.
korbas4 wrote: edit: dufam, ze je to spravne riesenie a spravne poslane.
Poslané je ok - tak ako som písal, pre každú úlohu je dobre začať nové vlákno - to ste spravili. Ja som len do názvu doplnil aspoň nejako stručne o čom je daná úloha - podľa mňa to môže byť užitočné pre Vašich kolegov, keď si budú prezerať fórum. Človek zhruba vidí, o akú úlohu ide, aj bez toho, aby klikol a pozrel sa dovnútra. (Názov obsahujúci zhruba naznačené aké je zadanie je informatívnejší ako len číslo úlohy.)
korbas4 wrote:Este by som sa chcel opytat, ci jeden clovek moze riesit aj viacero z tych uloh v sade.
Nemám s tým problém. Je len na vás, či nechcete počkať aspoň nejakých 24 hodín, aby ste dali šancu ostatným spolužiakom. (A aby ste nestratili motiváciu riešiť úlohy z ďalších kapitol, keď veľmi rýchlo nazbierate plný počet bodov.)
Post Reply