Úloha 1.5 Ukážte, že v priestore C(0,2π) všetkých spojitých funkcií so skalárnym súčinom
$⟨f,g⟩=∫_0^{2π}f(t)g(t)dt$
sú ľubovoľné dva (navzájom rôzne) vektory z množiny {1,cosnx,sinmx;m,n∈ℕ} na seba kolmé.
(Len aby bolo zadanie úplne jasné: Pýtam sa, či sú kolmé 1 a cosnx; 1 a sinmx; cosnx a cosmx; cosnx a sinmx; sinnx a sinmx; a to pre ľubovoľné prirodzené čísla m, n.)
Riešenie:
Aby boli vektory na seba kolmé, musí byť ich skalárny súčin 0 pre ľubovolné m,n ∈ℕ.
Na výpočet určitého integrálu použijeme Newton-Leibnitzov vzorec: F(b)-F(a)= $ \int_a^b f(x) dx$
$\langle 1,\cos nx\rangle=\int_0^{2π} \cos(nx)\,dx = 1/n \int_0^{2π} \cos(u)\,du = ( \sin(nx)/n)|_0^{2π} = 0-0 =0$
lebo sin(2n*π)=0 pre ľubovolné n ∈ℕ.
$\langle1,\sin nx\rangle=\int_0^{2π} \sin(nx)\,dx = 1/n \int_0^{2π} \sin(u)\,du = ( -\cos(nx)/n)|_0^{2π} = -1-(-1) =0$
lebo cos(2n*π)=1 pre ľubovolné n ∈ℕ.
$\langle \cos nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\sin((n+m)x)/2 +\sin((n-m)x)/2)\,dx = 1/2 (\int_0^{2π} \sin(n+m)\,dx +\int_0^{2π} \sin(n-m)x\,dx)=
-1/2 (\cos(n+m)x/(n+m) + \cos(n-m)x/(n-m) )|_0^{2π}=0 $
Tu si treba uvedomiť: cos(2k)x=1 , k∈Z.
V našom prípade nezáleží na hodnotách (n+m), (n-m) lebo x=2π ktore vždy vyrobí pri π párny koeficient, alebo x=0 ktoré nám dá cos(0)=1, tým pádom F(2π)=F(0) (lebo kosínusy ma'me vždy 1 a ostatné sú konštanty), teda N-L vzorec nám dá 0.
$\langle \cos nx,\cos mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 +\cos((n+m)x)/2)\,dx = 1/2 (\int_0^{2π} \cos(n-m)\,dx +\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=
1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) + \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
Argument je rovnaký, s tým že: sin(2k)x=0 , k∈Z.
Keďže sin(0)=0 a sin(2(n +/- m)π)=0 tak aj F(2π)=F(0).
$\langle \sin nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 -\cos((n+m)x)/2)\,dx = 1/2 (\int_0^{2π} cos(n-m)\,dx -\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=
1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) - \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
Do tretice rovnako: sin(2k)x=0 , k∈Z.
Keďže sin(0)=0 a sin(2(n +/- m)π)=0 tak aj F(2π)=F(0).
Vektory sú kolmé pre ľubovolné m,n∈N.
Pri akejkoľvek chybe píšte komentár, zabralo mi veľa casu kým som to tu ako-tak narval do toho príspevku, čím sa mohla vlúdiť chyba napriek tomu že som to kontroloval.
Riešenie úlohy 1.5: Skalárny súčin s integrálom
Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, davidwilsch, jaroslav.gurican, Ludovit_Balko
-
-
Re: Riešenie úlohy 1.5: Skalárny súčin s integrálom
Skúsil som trochu zeditovať post: pre skalárny súčin dať \langle \rangle, pre cos a sin dať \cos a \sin.
Myslím, že $\langle \cos nx,\sin mx\rangle$ sa číta o trochu lepšie ako $<cos nx, sin mx>$.
Zatiaľ len k TeX-nickej stránke veci, neskôr si riešenie pozriem poriadnejšie a snáď napíšem aj niečo k matematickej stránke veci.
EDIT:
Ešte som si všimol, u mňa sa tie intergrály zobrazujú tak, že nevidím pravý koniec výpočtu. (Neviem, či sa to tak zobrazuje aj ostatným alebo je to OS/browser-dependent.) Každopádne momentálne to neviem rišeiť inak, iba tak, že to rozdelím na viac vzorcov.
$\langle \cos nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\sin((n+m)x)/2 +\sin((n-m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} \sin(n+m)\,dx +\int_0^{2π} \sin(n-m)x\,dx)=$ $-1/2 (\cos(n+m)x/(n+m) + \cos(n-m)x/(n-m) )|_0^{2π}=0 $
$\langle \cos nx,\cos mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 +\cos((n+m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} \cos(n-m)\,dx +\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=$ $1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) + \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
$\langle \sin nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 -\cos((n+m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} cos(n-m)\,dx -\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=$ $1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) - \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
Myslím, že $\langle \cos nx,\sin mx\rangle$ sa číta o trochu lepšie ako $<cos nx, sin mx>$.
Zatiaľ len k TeX-nickej stránke veci, neskôr si riešenie pozriem poriadnejšie a snáď napíšem aj niečo k matematickej stránke veci.
EDIT:
Ešte som si všimol, u mňa sa tie intergrály zobrazujú tak, že nevidím pravý koniec výpočtu. (Neviem, či sa to tak zobrazuje aj ostatným alebo je to OS/browser-dependent.) Každopádne momentálne to neviem rišeiť inak, iba tak, že to rozdelím na viac vzorcov.
$\langle \cos nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\sin((n+m)x)/2 +\sin((n-m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} \sin(n+m)\,dx +\int_0^{2π} \sin(n-m)x\,dx)=$ $-1/2 (\cos(n+m)x/(n+m) + \cos(n-m)x/(n-m) )|_0^{2π}=0 $
$\langle \cos nx,\cos mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 +\cos((n+m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} \cos(n-m)\,dx +\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=$ $1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) + \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
$\langle \sin nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\cos((n-m)x)/2 -\cos((n+m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} cos(n-m)\,dx -\int_0^{2π} \cos(n+m)x\,dx)=$ $1/2 (\sin(n-m)x/(n-m) - \sin(n+m)x/(n+m) )|_0^{2π}=0 $
-
Re: Riešenie úlohy 1.5: Skalárny súčin s integrálom
Na výsledku to nič podstatné nezmení, ale pri výpočte tohoto prvého integrálu
Asi je rozumné spomenúť (nemusí to byť každému jasné na prvý pohľad), že sa tu použili tieto goniometrické vzorce.
A ešte dodám, že ak si uvedomíme, že $\int_0^{2\pi} \cos nx \,\mathrm{d}x=\int_0^{2\pi} \sin mx \,\mathrm{d}x=0$ pre akékoľvek celočíselné hodnoty $m,n\in\mathbb Z$ (čo ste vyrátali na začiatku a vidno to aj z grafu funkcie; ten totiž pozostáva s presne rovnakých častí nad a pod x-ovou osou, ktoré dajú rovnaké integrály ale s opačnými znamienkami), tak ľahko vidno, že aj tie ďalšie integrály sú nulové. Napríklad ak dostanem integrál z nejakej lineárnej kombinácie funkcií $\sin((n+m)x)$ a $\sin((m-n)x$, tak obidve tieto funkcie dajú nulový integrál (lebo $m+n$ a $m-n$ sú tiež celé čísla), a teda bude nula aj integrál ich lineárnej kombinácie. (Tu využívame, že integrál je lineárna funkcia - čo ale viete z prvého ročníka z analýzy.)
Tento komentár, čo som napísal tu, je v podstate len inak povedané to isté riešenie, ktoré ste poslali vy, len som chcel napísať pár poznámok, ktoré by mohli pomôcť.
Každopádne toto riešenie je fajn a značím si zaň 1 bod.
by nemalo byť $\sin((m-n)x$? Ak som nič neprehliadol, tak $\sin((n+m)x)/2 +\sin((n-m)x)/2=\cos\color{red}mx\sin\color{red}nx$.$\langle \cos nx,\sin mx\rangle=\int_0^{2π} (\sin((n+m)x)/2 +\sin((n-m)x)/2)\,dx =$ $1/2 (\int_0^{2π} \sin(n+m)\,dx +\int_0^{2π} \sin(n-m)x\,dx)=$ $-1/2 (\cos(n+m)x/(n+m) + \cos(n-m)x/(n-m) )|_0^{2π}=0 $
Asi je rozumné spomenúť (nemusí to byť každému jasné na prvý pohľad), že sa tu použili tieto goniometrické vzorce.
A ešte dodám, že ak si uvedomíme, že $\int_0^{2\pi} \cos nx \,\mathrm{d}x=\int_0^{2\pi} \sin mx \,\mathrm{d}x=0$ pre akékoľvek celočíselné hodnoty $m,n\in\mathbb Z$ (čo ste vyrátali na začiatku a vidno to aj z grafu funkcie; ten totiž pozostáva s presne rovnakých častí nad a pod x-ovou osou, ktoré dajú rovnaké integrály ale s opačnými znamienkami), tak ľahko vidno, že aj tie ďalšie integrály sú nulové. Napríklad ak dostanem integrál z nejakej lineárnej kombinácie funkcií $\sin((n+m)x)$ a $\sin((m-n)x$, tak obidve tieto funkcie dajú nulový integrál (lebo $m+n$ a $m-n$ sú tiež celé čísla), a teda bude nula aj integrál ich lineárnej kombinácie. (Tu využívame, že integrál je lineárna funkcia - čo ale viete z prvého ročníka z analýzy.)
Tento komentár, čo som napísal tu, je v podstate len inak povedané to isté riešenie, ktoré ste poslali vy, len som chcel napísať pár poznámok, ktoré by mohli pomôcť.
Každopádne toto riešenie je fajn a značím si zaň 1 bod.