abcabacbc
Namiesto operácie a∗b budem písať len ab.
Vieme, že:
aa=bba=aca=c
Chceme vyjadriť cc. Dosadime c=ca, teda dostaneme cc=c(ac)⇒c=ac.
Z asociativity vieme:(ba)c=b(ac).
Dosadimc=ac a teda: ac=bc⇒a=b
Platí to? Idem na to správne?
Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, Nina Hronkovičová, bpokorna, davidwilsch, jaroslav.gurican, makovnik
Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z cc=c(ac) už nutne vyplýva c=ac?Rabatin wrote:Chceme vyjadriť cc. Dosadime c=ca, teda dostaneme cc=c(ac)⇒c=ac.
Priznám sa, že tomuto som neporozumel.Rabatin wrote: Z asociativity vieme:(ba)c=b(ac).
Dosadimc=ac a teda: ac=bc⇒a=b
Ale v princípe sa dá povedať, že na to idete správne - treba skúšať nejako využiť veci, ktoré máme zadané (prvý riadok tabuľky) a asociatívny zákon.Rabatin wrote:Platí to? Idem na to správne?
Ak by platilo : ax=ay⇒x=y, tak potom a je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?Martin Sleziak wrote: Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z cc=c(ac) už nutne vyplýva c=ac?
Ak ste chceli použiť implikáciu cx=cy⇒x=y, tak zatiaľ nevieme, či táto implikácia platí. (Učili sme sa o zákonoch o krátení, na prednáške sme však dokázali, že tie platia v grupe. V zadaní nemáme nič o tom, že by množina, s ktorou pracujeme, bola grupa. Snáď priveľa neprezradím, keď poviem, že ax=ay⇒x=y by sme použiť mohli - ale nechám na vás, aby ste odôvodnili, prečo táto vec platí; v prípade, že ju budete chcieť niekde použiť.)
Ak by platilo : ax=ay⇒x=y, tak potom a je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?Martin Sleziak wrote: Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z cc=c(ac) už nutne vyplýva c=ac?
Ak ste chceli použiť implikáciu cx=cy⇒x=y, tak zatiaľ nevieme, či táto implikácia platí. (Učili sme sa o zákonoch o krátení, na prednáške sme však dokázali, že tie platia v grupe. V zadaní nemáme nič o tom, že by množina, s ktorou pracujeme, bola grupa. Snáď priveľa neprezradím, keď poviem, že ax=ay⇒x=y by sme použiť mohli - ale nechám na vás, aby ste odôvodnili, prečo táto vec platí; v prípade, že ju budete chcieť niekde použiť.)
Toto nie je pravda. Napríklad v grupe (ako viete z prednášky) platia zákony o krátení, teda ax=ay⇒x=y platí pre každé a, nielen pre neutrálny prvok.Rabatin wrote: Ak by platilo : ax=ay⇒x=y, tak potom a je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?
Myslím, že to je viac-menej jasné ale pre istotu to explicitne napíšem: Znamená to, že úloha je voľná a môže ju skúsiť riešiť (a potenciálne získať body) niekto iný.Rabatin wrote:Vzdavam tuto ulohu. Prepacte, ze som to tu nenapisal skor.
Je super, že ste napísali toto, lebo moja ďalšia otázka by bola, že či tabuľka, ktorá nám vyšla naozaj dáva asociatívnu operáciu. Keď vidíme, že to je násobenie v Z3, tak je naozaj asociatívna. (Dalo by sa to overiť aj z tabuľky skúšaním - keďže vždy, keď sa tam objaví c, tak aj výsledok je c, tak by sme dosť veľa z tých 27 možností vedeli vybaviť naraz, čiže je to zvládnuteľné. Ale keď si človek všimol, že to je len poprehadzované Z3, tak je to oveľa rýchlejšie.)JaroslavPetrucha wrote: Maly bonus, ak by sme zamenili c=0, b=1 a a=2, zistime, ze vlastne ide o tabulku ⊙ v Z3
Je to síce oddelené bodkou ale nie každý si to musí všimnúť a môže ho to popliesť. Na oddelenie sa dá pridať nejaký text (aj keď trebárs iba vata) alebo dať to do nového odseku, na nový riadok, atď. (Toto som zeditoval - dal som tú ďalšiu rovnosť na nový riadok.)JaroslavPetrucha wrote: vieme, ze a∗(a∗b)=(a∗a)∗b, cize a∗a=b∗b=b. a∗(b∗a)=(a∗b)∗a→a∗(b∗a)=b, jedina moznost, ako z a∗cosi dostaneme b je