Požiadavky na skúšku - ZS 2012/13

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Požiadavky na skúšku - ZS 2012/13

Post by Martin Sleziak »

Keďže sa niektorí ľudia pýtali na predtermín, asi by bolo dobré jasne špecifikovať, čo konkrétne od Vás na skúške chcem.

Čo sa skúša.

Stručne povedané, skúša sa všetko po kardinalitu (vrátane), t.j. kapitoly 2,3,4.

Dohodli sme sa však, že z dobre usporiadaných množín nebudem skúšať všetko - tam by som chcel aby ste vedeli aspoň definíciu a vetu o indukcii v dobre usporiadaných množinách. (Aj s dôkazom - dôkaz tejto vety som robil aj utorkovej skupine, ktorá mala túto tému iba na cviku.)

Z tém za kapitolou 4 by som chcel aby ste vedeli: Peanove axiómy (iba ich sformulovať a stručne povedať o čo ide), obe definície konečnej množiny (Tarskiho a Dedekindovu; opäť iba ich vedieť sformulovať, prípadne vysvetliť na jednoduchých príkladoch).

To, že témy začínajúce kapitolou 5 (s výnimkou pár definícii) neskúšam nie je preto, že by neboli dôležité. (Niektoré z nich sa napríklad týkajú aj niektorých štátnicových otázok.) Myslím si, že aj po kapitolu 4 budete mať toho dosť veľa na to, aby ste mohli ukázať, že ste sa niečo naučili.
Čo sa týka tých ostatných tém, tak si ich aj tak musíte pozrieť kvôli štátniciam. (Tam zrejme od vás nebudú chcieť detaily dôkazov. Napriek tomu si myslím, že neuškodí, keď aspoň pre niektoré z týchto veci budete vidieť dôkazy, alebo aspoň naznačené ako sa dokazujú.) Stručne povedané: Myslím si, že má zmysel prednášať aj veci, ktoré vás nebude nikto skúšať.

Forma skúšky: Skúša sa už iba teória (t.j. vety, dôkazy). Na skúške nie je písomka.
Martin Sleziak
Posts: 5582
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Požiadavky na skúšku - ZS 2012/13

Post by Martin Sleziak »

Keďže v súvislosti so skúškami z iného premetu som dostal otázku, či je povinný oblek; napíšem aj sem: Nie, netreba prísť v obleku.
jaroslav.baricak
Posts: 11
Joined: Mon Oct 28, 2013 10:54 am

Re: Požiadavky na skúšku - ZS 2012/13

Post by jaroslav.baricak »

Baby sa určite potešia...
Post Reply