Dnes sme sa dohodli, že písomka bude z tém prebratých doteraz. Na písomke budú dva príklady a mala by byť stihnuteľná za 45 minút. (Ale ak bude treba, nejaký čas pridáme.) Budú to príklady na počítanie - samozrejme, aj pri počítaní je užitočné ovládať teóriu, aby ste vedeli, ako to treba rátať.
Na písomku by ste mali vedieť:
* zistiť, či je niečo skalárny súčin (teraz už pri tom viete využiť aj kritérium na kladnú definitnosť matice)
* ortogonalizačný proces
* upraviť kvadratickú formu na kanonický tvar + zapísať príslušnú maticovú rovnosť, ktorú to dáva (t.j. napísať, ako vyzerajú matice $P$ a $D$, pre ktoré platí $PAP^T=D$)
* zistiť, či je daná symetrická matica kladne definitná
* zistiť, či je daná matica podobná s diagonálnou maticou + nájsť maticu prechodu a zapísať maticovú rovnosť (=nájsť P a D tak, že $PAP^{-1}=D$ alebo $PDP^{-1}=A$)
* pre zadanú symetrickú maticu nájsť ortogonálnu maticu P a diagonálnu maticu D tak, že $PAP^{-1}=PAP^T=D$
Na presnom termíne písomky sa dohodneme nabudúce. (Ak sa dá, skúste sa dohodnúť medzi sebou na nejakom termíne, ktorý vám vyhovuje.)
Písomka
Moderator: Martin Sleziak
-
Re: Písomka
Dohodli sme sa, že písomka bude 22. apríla o 14.00.
Znamená to, že na prednáške začneme písomkou. Ako som už spomenul, budem sa ju snažiť nastaviť tak, aby sa dal stihnúť za 45 minút (maximálne 60). V čase, ktorý nám zostane, by sme pokračovali v prednáške.
Ak pri príprave na písomku zistíte, že nejaké veci ešte treba dovysvetliť, tak sa dá dohodnúť na konzultáciách, opýtať na fóre alebo sa môžeme sa na nejaké veci súvisiace s písomkou pozrieť na budúcom cviku.
Znamená to, že na prednáške začneme písomkou. Ako som už spomenul, budem sa ju snažiť nastaviť tak, aby sa dal stihnúť za 45 minút (maximálne 60). V čase, ktorý nám zostane, by sme pokračovali v prednáške.
Ak pri príprave na písomku zistíte, že nejaké veci ešte treba dovysvetliť, tak sa dá dohodnúť na konzultáciách, opýtať na fóre alebo sa môžeme sa na nejaké veci súvisiace s písomkou pozrieť na budúcom cviku.
-
Re: Písomka
Výsledky písomky sú už v AISe, kde by ste si ich mali môcť pozrieť. (Ak sa vám to nepodarí, tak sa ich dozviete budúci pondelok.)
Do AISu som ich zadával v tejto aplikácii: Evidencia štúdia -> VSES047 Definovanie dôvodov a evidencia priebežného hodnotenia.
Predpokladám, že tam niekde sa na ne aj môžete pozrieť. (A ak nie, snáď sem niekto napíše, kde presne priebežné hodnotenia sú.)
Do AISu som ich zadával v tejto aplikácii: Evidencia štúdia -> VSES047 Definovanie dôvodov a evidencia priebežného hodnotenia.
Predpokladám, že tam niekde sa na ne aj môžete pozrieť. (A ak nie, snáď sem niekto napíše, kde presne priebežné hodnotenia sú.)