Úloha 2.2. Binárna Asociatívna operácia
Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, Nina Hronkovičová, bpokorna, davidwilsch, jaroslav.gurican, makovnik
Úloha 2.2. Binárna Asociatívna operácia
Úloha 2.2. Ak viete, že ide o~tabuľku asociatívnej binárnej operácie, doplňte chýbajúce výsledky (ak sa to dá).\\
$$
\begin{array}{|c||c|c|c|}
\hline
& a & b & c \\ \hline\hline
a & b & a & c \\\hline
b & & & \\\hline
c & & & \\\hline
\end{array}
$$
Namiesto operácie $a*b$ budem písať len $ab$.
Vieme, že:
$$
aa=b\\
ba=a\\
ca=c\\
$$
Chceme vyjadriť $cc$. Dosadime $c=ca$, teda dostaneme $cc=c(ac) \Rightarrow c=ac$.
Z asociativity vieme:$(ba)c=b(ac)$.
Dosadim$c=ac$ a teda: $ac=bc \Rightarrow a=b$
Platí to? Idem na to správne?
$$
\hline
a & b & a & c \\\hline
b & & & \\\hline
c & & & \\\hline
\end{array}
$$
Namiesto operácie $a*b$ budem písať len $ab$.
Vieme, že:
$$
aa=b\\
ba=a\\
ca=c\\
$$
Chceme vyjadriť $cc$. Dosadime $c=ca$, teda dostaneme $cc=c(ac) \Rightarrow c=ac$.
Z asociativity vieme:$(ba)c=b(ac)$.
Platí to? Idem na to správne?
-
Re: Úloha 2.2. Binárna Asociatívna operácia
Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z $cc=c(ac)$ už nutne vyplýva $c=ac$?Rabatin wrote:Chceme vyjadriť $cc$. Dosadime $c=ca$, teda dostaneme $cc=c(ac) \Rightarrow c=ac$.
Ak ste chceli použiť implikáciu $cx=cy \Rightarrow x=y$, tak zatiaľ nevieme, či táto implikácia platí. (Učili sme sa o zákonoch o krátení, na prednáške sme však dokázali, že tie platia v grupe. V zadaní nemáme nič o tom, že by množina, s ktorou pracujeme, bola grupa. Snáď priveľa neprezradím, keď poviem, že $ax=ay \Rightarrow x=y$ by sme použiť mohli - ale nechám na vás, aby ste odôvodnili, prečo táto vec platí; v prípade, že ju budete chcieť niekde použiť.)
Priznám sa, že tomuto som neporozumel.Rabatin wrote: Z asociativity vieme:$(ba)c=b(ac)$.
Ale v princípe sa dá povedať, že na to idete správne - treba skúšať nejako využiť veci, ktoré máme zadané (prvý riadok tabuľky) a asociatívny zákon.Rabatin wrote:Platí to? Idem na to správne?
Ak by platilo : $ax=ay \Rightarrow x=y$, tak potom $a$ je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?Martin Sleziak wrote: Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z $cc=c(ac)$ už nutne vyplýva $c=ac$?
Ak ste chceli použiť implikáciu $cx=cy \Rightarrow x=y$, tak zatiaľ nevieme, či táto implikácia platí. (Učili sme sa o zákonoch o krátení, na prednáške sme však dokázali, že tie platia v grupe. V zadaní nemáme nič o tom, že by množina, s ktorou pracujeme, bola grupa. Snáď priveľa neprezradím, keď poviem, že $ax=ay \Rightarrow x=y$ by sme použiť mohli - ale nechám na vás, aby ste odôvodnili, prečo táto vec platí; v prípade, že ju budete chcieť niekde použiť.)
Ak by platilo : $ax=ay \Rightarrow x=y$, tak potom $a$ je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?Martin Sleziak wrote: Nenapísali ste zdôvodnenie - prečo si myslíte, že z $cc=c(ac)$ už nutne vyplýva $c=ac$?
-
Toto nie je pravda. Napríklad v grupe (ako viete z prednášky) platia zákony o krátení, teda $ax=ay \Rightarrow x=y$ platí pre každé $a$, nielen pre neutrálny prvok.Rabatin wrote: Ak by platilo : $ax=ay \Rightarrow x=y$, tak potom $a$ je neutralny prvok a teda by sa prvy riadok tabulky mal zhodovat so zahlavim tabulky, co sa nezhoduje. Mylim sa?
V našom prípade vieme, že:
$aa=b$, $ab=a$, $ac=c$
Súčasne prvky a,b,c sú rôzne. (To som síce v zadaní nenapísal explicitne, ale snáď je to dostatočne jasné z toho, že sú napísané v rôznych stĺpcoch tabuľky.)
Kedy sa môže teda stať, že $ax=ay$?
Hodnota $ax$ môže byť $a$ jedene ak $x=b$. Teda ak $ax=ay=a$, tak máme $x=y=b$.
Podobne z $ax=ay=b$ dostaneme $x=y=a$.
Z $ax=ay=c$ vyplýva $x=y=c$.
Takže naozaj pre prvok $a$ platí implikácia $ax=ay \Rightarrow x=y$.
Alebo ešte inak: Táto implikácia je ekvivalentná s tým, že zobrazenie $x\mapsto ax$ je injektívne. Nuž a keď sa pozrieme na to, aké je to zobrazenie, tak vidíme, že $a\mapsto b$, $b\mapsto a$, $c\mapsto c$, čo je skutočne injektívne zobrazenie. (Takže opäť, iným spôsobom, sme zdôvodnili platnosť implikácie $ax=ay \Rightarrow x=y$.)
Vzdavam tuto ulohu. Prepacte, ze som to tu nenapisal skor.
-
Myslím, že to je viac-menej jasné ale pre istotu to explicitne napíšem: Znamená to, že úloha je voľná a môže ju skúsiť riešiť (a potenciálne získať body) niekto iný.Rabatin wrote:Vzdavam tuto ulohu. Prepacte, ze som to tu nenapisal skor.
-
Z toho, ze ide o asoc. operaciu vieme, ze $a*(a*b) = (a*a)*b$, cize $a*a = b*b = b$.
$a*(b*a) = (a*b)*a \rightarrow a*(b*a) = b$, jedina moznost, ako z $a*cosi$ dostaneme $b$ je teda, ked $b*a =a$.
Dalej: $(a*a)*c = a*(a*c) \rightarrow b*c = a*c = c$.
$a*(c*a) = (a*c)*a \rightarrow a*(c*a) = c*a$. Tu musime vyuzit narocnejsiu myslienku, a sice ze kedze ide o binarnu operaciu, $c*a$ je nejake pismenko (onacme d), pre ktore plati $a*d = d$, vidime, ze to plati len pre $c$, cize hladanym vinnikom je $c$. Rovnako $(b*c)*b = b*(c*b) \rightarrow c*b = b*(c*b)$, opat to plati len pre $c*b = c$.
Ako posledne musime teda zistit $c*c$. Ako na to? Vezmime si napriklad $c*(c*a) = (c*c)*a \rightarrow c*c = (c*c) * a$. Kebyze dosadime $c*c = a$, dostaneme spor $a = b$, ak $c*c = b$, dostaneme spor $b = a$, cize $c*c = c$.
Maly bonus, ak by sme zamenili $c = 0$, $b = 1$ a $a = 2$, zistime, ze vlastne ide o tabulku $\odot$ v $\mathbb{Z}_3$
Vyplnena tabulka:
$$
\hline
a & b & a & c \\\hline
b & a & b & c \\\hline
c & c & c & c \\\hline
\end{array}
$$
$a*(b*a) = (a*b)*a \rightarrow a*(b*a) = b$, jedina moznost, ako z $a*cosi$ dostaneme $b$ je teda, ked $b*a =a$.
Dalej: $(a*a)*c = a*(a*c) \rightarrow b*c = a*c = c$.
$a*(c*a) = (a*c)*a \rightarrow a*(c*a) = c*a$. Tu musime vyuzit narocnejsiu myslienku, a sice ze kedze ide o binarnu operaciu, $c*a$ je nejake pismenko (onacme d), pre ktore plati $a*d = d$, vidime, ze to plati len pre $c$, cize hladanym vinnikom je $c$. Rovnako $(b*c)*b = b*(c*b) \rightarrow c*b = b*(c*b)$, opat to plati len pre $c*b = c$.
Ako posledne musime teda zistit $c*c$. Ako na to? Vezmime si napriklad $c*(c*a) = (c*c)*a \rightarrow c*c = (c*c) * a$. Kebyze dosadime $c*c = a$, dostaneme spor $a = b$, ak $c*c = b$, dostaneme spor $b = a$, cize $c*c = c$.
Maly bonus, ak by sme zamenili $c = 0$, $b = 1$ a $a = 2$, zistime, ze vlastne ide o tabulku $\odot$ v $\mathbb{Z}_3$
Vyplnena tabulka:
$$
\hline
a & b & a & c \\\hline
b & a & b & c \\\hline
c & c & c & c \\\hline
\end{array}
$$
-
Úloha je vyriešená pekne, značím si 1 bod.
Poznámky k zápisu a prezentácii:
Ja by som začal tým, že by som na začiatok dal tabuľku zo zadania (aby ostatní nemuseli skrolovať o pár obrazoviek nahor, keď chcú vidieť odkiaľ viete, že $a*a=b$ a podobne). Takisto by sa občas dala doplniť priebežná tabuľka so zatiaľ známymi hodnotami (napríklad keď ste zistili všetky hodnoty v riadku $b$; alebo aj častejšie. Keď to človek píše v TeX-u a nie rukou, tak doplnenie tabuľky je minimálna námaha - skopírujem predošlú a doplním nové hodnoty.) Ľahšie sa takto aj sleduje riešenie - je človeku jasné, čo už vieme a ktoré hodnoty treba nájsť.
Nie je dobre dávať dve formuly tesne za seba, ako napríkad tu:
Takáto rada je asi užitočná aj keď časom budete písať bakalárku, diplomovku alebo čokoľvek oficiálne.
Je super, že ste napísali toto, lebo moja ďalšia otázka by bola, že či tabuľka, ktorá nám vyšla naozaj dáva asociatívnu operáciu. Keď vidíme, že to je násobenie v $\mathbb Z_3$, tak je naozaj asociatívna. (Dalo by sa to overiť aj z tabuľky skúšaním - keďže vždy, keď sa tam objaví $c$, tak aj výsledok je $c$, tak by sme dosť veľa z tých 27 možností vedeli vybaviť naraz, čiže je to zvládnuteľné. Ale keď si človek všimol, že to je len poprehadzované $\mathbb Z_3$, tak je to oveľa rýchlejšie.)JaroslavPetrucha wrote: Maly bonus, ak by sme zamenili $c = 0$, $b = 1$ a $a = 2$, zistime, ze vlastne ide o tabulku $\odot$ v $\mathbb{Z}_3$
Poznámky k zápisu a prezentácii:
Ja by som začal tým, že by som na začiatok dal tabuľku zo zadania (aby ostatní nemuseli skrolovať o pár obrazoviek nahor, keď chcú vidieť odkiaľ viete, že $a*a=b$ a podobne). Takisto by sa občas dala doplniť priebežná tabuľka so zatiaľ známymi hodnotami (napríklad keď ste zistili všetky hodnoty v riadku $b$; alebo aj častejšie. Keď to človek píše v TeX-u a nie rukou, tak doplnenie tabuľky je minimálna námaha - skopírujem predošlú a doplním nové hodnoty.) Ľahšie sa takto aj sleduje riešenie - je človeku jasné, čo už vieme a ktoré hodnoty treba nájsť.
Nie je dobre dávať dve formuly tesne za seba, ako napríkad tu:
Je to síce oddelené bodkou ale nie každý si to musí všimnúť a môže ho to popliesť. Na oddelenie sa dá pridať nejaký text (aj keď trebárs iba vata) alebo dať to do nového odseku, na nový riadok, atď. (Toto som zeditoval - dal som tú ďalšiu rovnosť na nový riadok.)JaroslavPetrucha wrote: vieme, ze $a*(a*b) = (a*a)*b$, cize $a*a = b*b = b$. $a*(b*a) = (a*b)*a \rightarrow a*(b*a) = b$, jedina moznost, ako z $a*cosi$ dostaneme $b$ je
Takáto rada je asi užitočná aj keď časom budete písať bakalárku, diplomovku alebo čokoľvek oficiálne.