Prírodovedecké pondelky

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak

Prírodovedecké pondelky

Post by Martin Sleziak »

V pondelok 4.11.2013 bude na PriF dekanské voľno. Dá sa povedať, že pre väčšinu prírodovedcov to bude už tretí pondelok, ktorý odpadne (otvorenie semestra, exkurzia, dekanské voľno).

Prednáška (aj cvičenie) budú - na matfyze vtedy voľno nie je, čiže študenti FMFI by mali vtedy mať výuku.

Aby som zbytočne nesťažoval život ľuďom, ktorí vymeškajú viacero prednášok, budem na prednáške 4.11. preberať dobre usporiadané množiny; potom sa môžeme nejako dohodnúť, že napríklad túto vec budem skúšať bez dôkazov. (Ak by som mal vybrať z tém, čo preberáme, nejakú menej dôležitú, ktorú som ochotný vynechať, tak by to bola asi táto.)

Pôvodne som túto tému chcel preberať dnes, ale na dnešnej prednáške ste ma presvedčili, že o dva týždne bude účasť na prednáške pravdepodobne nižšia ako dnes. Takže som si povedal, že pri nižšej účasti je asi lepšie prebrať menej dôležitú tému. Za následok to má, že som dnes začal preberať kardinálne čísla - čo je rozhodne najdôležitejšia téma semestra. Rozhodne nie je ideálne, že sa taká dôležitá téma začala brať, keď veľa študentov chýbalo, ale snáď si to budete vedieť pozrieť z poznámok. Ja skúsim dnes prebraté veci stručne zopakovať na začiatku budúcej prednášky (teda sa oplatí prísť načas) - ale aj tak si to je rozumné pozrieť aj predtým. (Kardinálnymi číslami sa budeme zaoberať ešte niekoľko prednášok a cvičení - verím tomu, že aj ľudia, ktorí tu dnes neboli, budú mať dosť času na to, aby si tieto pojmy osvojili.)

Aj o dnešnej prednáške aj o prednáške 4.11. (v prípade, že na nej naozaj prírodovedci nebudú) platí, že v prípade záujmu - a ak sa nám podarí dohodnúť na nejakom rozumnom termíne - som to ochotný niekedy odprednášať znovu ľuďom, ktorí chýbali.
Martin Sleziak

Re: Prírodovedecké pondelky

Post by Martin Sleziak »

Dnes ste na prednáške spomínali, že budúci pondelok budú mať študenti PriF dekanské voľno. (Na stránke fakulty som však oznam o tom nenašiel. Podľa starších oznamov vidím, že takéto oznamy zvykli byť zverejnené v kategóriách Študijné oddelenie - novinky, Novinky, Oznamy pre študentov, Študijné oddelenie, v žiadnej z nich som oznam o voľne zatiaľ nenašiel. (Možno som iba zle hľadal.)

Na FMFI bude tento piatok rektorské voľno, v pondelok by sa malo učiť normálne. (Takže pre matfyzákov je budúci pondelok rovnaký ako ostatné týždne.)

Rozhodne nie je ideálne, keď na medzifakultných odboroch má časť študentov voľno a časť nie. Každopádne, keďže je možné, že časť študentov budúci pondelok na prednáške nebude, dohodli sme sa, že bude preberať dobre usporiadané množiny a potom o týždeň budeme pokračovať v preberaní kardinálnych čísel na mieste, kde sme dnes skončili. (Zdalo sa mi lepšie preberať učivo, ktoré je menej dôležité a azda aj o čosi menej náročné na samostatné doštudovanie.)

Toto všetko platí vtedy, ak naozaj bude budúci pondelok na PriF dekanské voľno. (Predpokladám, že v priebehu tohoto týždňa bude táto informácia niekde zverejnená aj oficiálne.)
Post Reply