O hľadaní koreňov polynómov by sa toho dalo popísať veľa, ja tu napíšem len pár drobností; väčšina z nich sa vťahuje iba k prípadu, že som polynóm dostal ako charakteristický polynóm (t.j. determinant matice tvaru $xI-A$.)
Asi ako najrozumnejšiu vec napíšem toto:
Ak si pozriete prednáškové úlohy a úlohy z cvičení, tak naozaj zadania príkladov na diagonalizáciu či Jordanov tvar boli vždy také, že tam vyšlo nejaké celé číslo alebo sa korene dali nájsť nejakým jednoduchým spôsobom. Čiže ak sa spoľahnete na to, že sme zadania vymysleli tak, aby neboli veľmi "škaredé", tak jedna rozumná vec je skúsiť dosadiť niekoľko celých čísel a zistiť, či medzi nimi nenájdete koreň.Môžete počítať s tým, že zadanie je pravdepodobne spravené tak, aby sa dalo zrátať. Teda veľmi pravdepodobne medzi koreňmi budú nejaké malé celé čísla - oplatí sa zopár vyskúšať, napríklad $0$, $\pm1$, $\pm2$.
Akonáhle nájdete nejaký koreň $\lambda$, tak pôvodný polynóm môžete vydeliť $(x-\lambda)$ a dostávate jednoduchšiu úlohu - už hľadáte korene polynómu nižšieho stupňa.
Aj keď toto je asi vec, ktorá bude fungovať dosť často, tak napíšem ešte nejakých pár ďalších poznámok.
Pár užitočných rád
Jedna rada je skúsiť charakteristický polynóm vypočítať takým spôsobom, aby sme priamo našli nejaký koreň.
Spoiler:
Spoiler:
Takže rozumná možnosť je vyskúšať pozrieť sa na to, ako vyzerá matica $A-xI$ pre nejaké hodnoty $x$. (Opäť sa oplatí skúšať malé celé čísla.)
Ak zistím, že pre nejaké $x$ dostanem singulárnu maticu, tak som našiel vlastné číslo a teda poznám jeden koreň charakteristického polynómu.
Spoiler: