Písomka ZS 2014/15

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak

Písomka ZS 2014/15

Post by Martin Sleziak »

Termín písomky

Dohodli sme sa, že písomka bude 8. decembra.

Písomku budeme písať na prednáške.
Mala by sa podľa mňa dať stihnúť za 60 minút Zvyšok času, čo nám zostane z trojhodinovky, by som chcel využiť na to, že budem ďalej prenášať látku, ktorú chceme ešte prebrať.

Čo na písomku treba vedieť. Zhruba povedané veci po koniec kapitoly o kardinálnych číslach. (Aj keď napríklad veci z kapitoly o aplikáciách kardinálnych čísel alebo to, ako vyzerajú axiómy systému ZFC na písomku potrebovať nebudete.)

Dajú sa čakať podobné príklady ako sú v cvičeniach v texte, boli na cvikách alebo domácich úlohách. Napríklad: Overenie tautológie; rôzne množinové identity alebo identity s vzorom a obrazom funkcie; dôkazové úlohy o injektívnych, surjektívnych, bijektívnych zobrazeniach; vlastnosti relácií, skladanie relácií, Hasseho diagrami, výpočty s kardinálmi. (Ak by sa vyskytli nejaké dôkazové úlohy na kardinalitu, tak nanajvýš nejaké jednoduché dôkazy - určite nie pomerne zložité dôkazy niektorých náročnejších identít; takéto veci sa budú skúšať v rámci teórie na skúške.)

Možno sa oplatí pozrieť si písomky z minulých rokov, staré zadania písomiek nájdete na mojej stránke.

Príprava na písomku. Buď na najbližšom cviku alebo v rámci konzultácií sa môžeme pozrieť na nejaké typy príkladov, s ktorými máte problémy. To ale samozrejme predpokladá, že sa na veci, ktoré sme prebrali, pozriete a poviete, ku ktorým veciam sa treba vrátiť.
Post Reply