Pomaly sa blíži koniec semestra, takže sa budeme musieť časom dohodnúť na termíne prvej písomky.
(Okrem tohoto týždňa už zostávajú iba tri týždne - to sú jediné, kedy sa písomka dá písať.)
Asi sa o termíne písomky trochu porozprávame na najbližšom cviku. Aj tak sa však spýtam na to, či máte už termíny nejakých iných veľkých písomiek. (Všimol som si, že posledný týždeň píšete v stredu písomku z analýzy - aspoň je na vtedy v AISe rezervovaná poslucháreň na takú písomku.)
Ďalšia vec je, že za ten čas, čo zostáva do konca semestra, nestihnem na cviku prebrať úplne všetko, čo by som chcel. Možnosti ako to riešiť sú dve:
* Buď napísať písomku v termíne mimo cvika. (A tým získam jedno cvičenie.)
* Alebo by sme písomku napísali na cviku a v inom termíne by som spravil nepovinné cvičenie venované determinantom pre tých, čo by mali záujem.
Determinanty sú posledná téma, ktorú budeme preberať počas tohoto semestra. V poznámkach v prednáške a v tomto prehľade: http://thales.doa.fmph.uniba.sk/sleziak ... iesdet.pdf si môžete pozrieť, aké typy príkladov by ste mali byť schopní vyrátať. (Ide mi najmä o to, aby ste vedeli rátať determinanty a občas ich aj na niečo použiť.) Takže kto zvládne takéto úlohy, keď si to pozrie samostatne z poznámok k prednáške a z tohoto textu, tak tomu vlastne netreba na to "nepovinné cviko o determinantoch" ísť.
Termín druhej písomky 1INF1
Moderators: Martin Sleziak, TomasRusin, Veronika Lackova, Nina Hronkovičová, bpokorna, davidwilsch, jaroslav.gurican, makovnik
-
Re: Termín druhej písomky 1INF1
Na dnešnom cviku sme sa dohodli, že písomka bude 10.12 na cviku. (T.j. vo štvrtok predposledný týždeň semestra.)
Témy, ktoré budú na cviku, skúsim ešte poriadnejšie upresniť, ale zhruba povedané, budú to veci z piatej kapitoly, ktoré sme stihli spraviť doteraz alebo ešte prejdeme na budúci týždeň.
Témy, ktoré budú na cviku, skúsim ešte poriadnejšie upresniť, ale zhruba povedané, budú to veci z piatej kapitoly, ktoré sme stihli spraviť doteraz alebo ešte prejdeme na budúci týždeň.
Čo sa týka termínu toho nepovinného cvika/konzultácií k determinantom, tak ho skúsime dohodnúť neskôr.Martin Sleziak wrote:Determinanty sú posledná téma, ktorú budeme preberať počas tohoto semestra. V poznámkach v prednáške a v tomto prehľade: http://thales.doa.fmph.uniba.sk/sleziak ... iesdet.pdf si môžete pozrieť, aké typy príkladov by ste mali byť schopní vyrátať. (Ide mi najmä o to, aby ste vedeli rátať determinanty a občas ich aj na niečo použiť.) Takže kto zvládne takéto úlohy, keď si to pozrie samostatne z poznámok k prednáške a z tohoto textu, tak tomu vlastne netreba na to "nepovinné cviko o determinantoch" ísť.
-
Re: Termín druhej písomky 1INF1
Čo sa týka príkladov, ktoré sa môžu vyskytnúť na písomke, tak na cviku sme sa dohodli, že tam budú veci z piatej kapitoly po sústavy. (Úlohy z časti o sústavách už nie.)Martin Sleziak wrote:Témy, ktoré budú na cviku, skúsim ešte poriadnejšie upresniť, ale zhruba povedané, budú to veci z piatej kapitoly, ktoré sme stihli spraviť doteraz alebo ešte prejdeme na budúci týždeň.
To neznamená, že sa tam nemôžu vyskytnúť úlohy, pri ktorých by sa dalo použiť riešenie sústavy. (Napokon sústavy rovníc používame bežne v príkladoch zhruba od začiatku kapitoly o vektorových priestoroch.) Ale určite tam nebudú príklady, kde by ste potrebovali veci z tejto časti.
Pre istotu ešte raz spomeniem fakt, že platí $h(A)=h(A^T)$, ktorý sme na prednáške ešte nestihli dokázať, ale na cviku sme ho párkrát spomenuli. Pretože táto vec môže byť užitočná pri výpočte hodnosti aj pri iných veciach, oplatí sa pamätať si, že takéto niečo platí. (A na písomke túto rovnosť môžete používať.)
Rozhodne sa oplatí pozrieť si cvičenia z častí 5.1 až 5.5 a tiež veci, ktoré sme robili na cvičeniach k týmto témam.