Písomka LS 2018/19 - obsah, termíny

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
Martin Sleziak
Posts: 5553
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Písomka LS 2018/19 - obsah, termíny

Post by Martin Sleziak »

Trochu sme sa minulý týždeň rozprávali o písomke.

Čo treba vedieť na písomku

Vlastne len zopakujem zhruba to isté, čo som písal minulý rok: viewtopic.php?t=1064

Zhruba povedané veci po počítanie s kardinálmi, pričom by ste mali vedieť aj kardinality niektorých bežne sa vyskytujúcich množín, ako napríklad $\mathbb N$, $\mathbb Z$, $\mathbb Q$, $\mathbb R$, $\mathbb C$. (Čiže dá sa povedať, že v poznámkach je to po časť nazvanú "Mohutnosť niektorých v praxi sa vyskytujúcich množín" - vrátane z tejto časti. Aj keď čo sa týka úloh na písomke, tak vlastne z časti venovanej kardinálnym číslam je pre vás skôr podstatené vedieť aké tvrdenia platia, než poznať dôkazy.)

Dajú sa čakať podobné príklady ako sú v cvičeniach v texte, boli na cvikách alebo domácich úlohách. Napríklad: Overenie tautológie; rôzne množinové identity alebo identity s vzorom a obrazom funkcie; dôkazové úlohy o injektívnych, surjektívnych, bijektívnych zobrazeniach; výpočty s kardinálmi, základné veci o spočítateľných množinách. (Ak by sa vyskytli nejaké dôkazové úlohy na kardinalitu, tak nanajvýš nejaké jednoduché dôkazy - určite nie pomerne zložité dôkazy niektorých náročnejších identít, ako napríklad dôkaz $(a^b)^c=a^{bc}$ alebo dôkaz Cantor-Bernsteinovej vety, ktoré sme robili na prednáške.)

Kedy bude písomka

Dôležité termíny sú:
* skúškové obdobie na PriF je: 15. apríla až 3.mája;
* skúškové obdobie na FMFI je: 20. mája až 31. mája.
Čiže by bolo dobré veci stihnúť tak, aby sa dovtedy podarilo opraviť písomky aj zapísať známky do AISu.

Čo sa týka písomky pre PriF, tak ako ideálny termín by som preferoval pondelok cez hodinu. (Akurát vychádza veľkonočný pondelok cez skúškové, takže máme o jeden pondelok menej.) Výhoda je, že vtedy nemusíme zháňať miestnosť - máme k dispozícii učebňu kde mávame hodinu.

Ak to bude iný deň, tak budeme potrebovať nájsť voľnú miestnosť. Keďže stále beží semester, tak asi najjednoduchšie sa bude zháňať voľná miestnosť v piatky. (Zatiaľ podľa toho čo ste hovorili sa zdalo, že prírodovedci o čosi viac preferujú písať to iný deň ako pondelok.)

Matfyzáci si samozrejme môžu napísať písomku spolu s prírodovedcami (tí, ktorí budú chcieť). Ale máte ešte o čosi viacej času - môžeme pre FMFI dohodnúť nejaký neskorší termín.
Martin Sleziak
Posts: 5553
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Písomka LS 2018/19 - obsah, termíny

Post by Martin Sleziak »

Termín písomky sme dohodli na piatok 26. apríla. Bude od 9.00 v F1-108.
(Ako sme sa kedysi dohodli - na tento termín môžu prísť aj študenti FMFI. S tými študentmi z FMFI, ktorým tento termín nevyhovuje, sa ešte skúsime dohodnúť na tom kedy bude písomka.)
Martin Sleziak
Posts: 5553
Joined: Mon Jan 02, 2012 5:25 pm

Re: Písomka LS 2018/19 - obsah, termíny

Post by Martin Sleziak »

Ďalší termín písomky sme dohodli na pondelok 13. mája. Bude to od 15.40 v B1-307; t.j. v termíne kedy mávame prednášky.

V prípade záujmu o konzultácie pred písomkou ma môžete jednoducho skúsiť niekedy nájsť v škole - oplatí sa pozrieť na môj rozvrh: http://msleziak.com/vyuka/rozvrh.txt Prípadne sa môžete vopred ozvať mailom.
Samozrejme, dá sa opýtať na fóre - to sa asi hodí najmä v prípade že máte nejakú kratšiu otázku alebo vás zaujíma jedna konkrétna úloha.
Post Reply