Úloha 4.2.12. Dokážte, že okruhy ($2\mathbb{Z}$, +, ·) a ($3\mathbb{Z}$, +, ·) nie sú izomorfné.
Dôkaz:
Predpokladajme že okruhy sú izomorfné. Potom existuje izomorfizmus \[f: 2\mathbb{Z} \rightarrow 3\mathbb{Z}\]
Položme $f(2) = 3a$ pre nejaké $a \in \mathbb{Z}$.
Potom dokážeme $f(4)$ vyjadriť dvoma spôsobmi:
\[f(4)=f(2+2)=f(2)+f(2)=3a+3a=6a\]
Alebo:
\[f(4)=f(2\cdot 2)=f(2)\cdot f(2)=3a\cdot 3a=9a^{2}\]
Jediné možné riešenie pre $a$ v celých číslach je $a=0$
Ale keďže f je izomorfizmus, tak musí zobraziť neutrálny prvok v $2\mathbb{Z}$ na neutrálny prvok v $3\mathbb{Z}$ (v obidvoch prípadoch je to $0$) a teda dostávame:
\[f(0)=0=f(2)\]
čo je ale spor s injektívnosťou $f$ a teda okruhy ($2\mathbb{Z}$, +, ·) a ($3\mathbb{Z}$, +, ·) nie sú izomorfné.
Úloha 4.2.12. - okruh $2\mathbb Z$ a $3\mathbb Z$ nie sú izomorfné
Moderator: Martin Sleziak
-
-
Re: Úloha 4.2.12. - riešenie
Riešenie je v poriadku - značím si 1 bod.
Pridám nejakú linku na starší topic, kde som niečo písal k rovnakej úlohe (asi v súvislosti s nejakou písomkou): viewtopic.php?t=38
Upravil som názov topicu tak, že je tam okrem čísla úlohy aj niečo viac. (Ak si niekto bude čítať, čo je nové na fóre, nech tam má nejaký "deskriptívnejší" názov.)
Pridám nejakú linku na starší topic, kde som niečo písal k rovnakej úlohe (asi v súvislosti s nejakou písomkou): viewtopic.php?t=38
Upravil som názov topicu tak, že je tam okrem čísla úlohy aj niečo viac. (Ak si niekto bude čítať, čo je nové na fóre, nech tam má nejaký "deskriptívnejší" názov.)