Ale aspoň stručne k otázke, ktorú som dostal mailom.Pre množinu $X=\{0,1\}$ zoberme množinu $\powerset X$ všetkých podmnožín množiny $X$. Pre $A,B\subseteq X$ uvažujme symetrickú diferenciu
$$A\triangle B=(A\setminus B)\cup(B\setminus A).$$
Je $(\powerset X,\triangle)$ komutatívna grupa? Svoje tvrdenie zdôvodnite!
Asi taká všeobecná (a očividná) poznámka - k čomu človek má písať do domácej úlohy (alebo písomky) aj zdôvodnenie je vždy niečo, čo treba aspoň trochu rozumne odhadnúť. A úroveň potrebných detailov sa môže líšiť napríklad aj v závislosti od toho, či s nejakou témou iba začínať (a vyučujúci chce vidieť, či ste zvládli základné veci), alebo či to je vec, s ktorou ste už robili veľakrát.chcel som sa iba spýtať ohľadom úlohy pre LAG
dobrovoľné cvičenia, symetrická diferencia a či tvorí grupu s P(X), na dokázanie asociatívnosti by sa mohli využiť rôzne vety z množinovej teórie, ale aby sme ich mohli využiť, musíme v úlohe rozpísať dôkazy všetkých viet ktoré by sme chceli použiť, keďže sme ich nepreberali na prednáškach?
Konkrétne k tomuto príkladu:
* Napríklad sa pýtame, či $\triangle$ je asociatívna operácia - k tomu by som chcel nejaké zdôvodnenie. (V podstate akýmkoľvek rozumným spôsobom.)
* Ale ak napríklad budete používať to, že množina a jej doplnok majú prázdny prienik - toto by som bral ako dosť očividný fakt; úplne v pohode bez zdôvodnenia. Alebo napríklad $X\cap (Y \cup Z)= (X\cap Y) \cup (X\cap Z)$ tiež v pohode beriem bez dôkazu.
* Toto nie je žiadne poriadne kritérium ale: Snažím sa zadávať úlohy, ktoré nie sú strašne zdĺhavé. Čiže ak by Vám riešenie vychádzalo tak, že rozpisujete dôkazy na niekoľko strán, tak sa pravdepodobne nastala niektorá z týchto vecí: A) Dokazujete aj niečo, čo by nebolo treba - a v pohode to budem brať, keď to prehlásite ako fakt. B) Možno niečo robíte komplikovanejšie, než by sa to dalo urobiť.
Určite nemám problém uznať to, že to je síce úloha o grupe - ale treba tam nejako využívať prácu s množinami, čiže vlastne niečo z iného predmetu prípadne zo strednej školy.
Keď už píšem niečo o tejto úlohe, tak upozorním aj na to, že som zadanie napísal tak, že množina $X$ je dvojprvková. Potom $\powerset X$ je konečná množina - a pomerne malá. Takže ak by ste chceli, viete si vypísať aj celú tabuľku operácie. (Ale na druhej strane, možno zvládnete napísať aj dôkaz, ktorý funguje pre ľubovoľnú množinu $X$ a tabuľku nijako nebudete potrebovať.)