Skupina A
Skupina BAký je počet celočíselných riešení rovnice
$$x_1+x_2+x_3+x_4=14$$
takých, že $x_1\ge2$, $x_2\ge3$, $x_{3,4}\ge0$? (Inak povedané, máte nájsť počet prvkov tejto množiny usporiadaných štvoríc: $\{(x_1,x_2,x_3,x_4)\in\mathbb Z^4; x_1+x_2+x_3+x_4=14, x_1\ge2, x_2\ge3, x_3\ge0, x_4\ge0\}$.)
Čo sa týka ostatných príkladov z písomky, tak k väčšine identít už na fóre bolo niečo napísané. (Keďže sa na tieto sumy niektorí pred písomkou pýtali.) Výnimkou je jedna suma. K nej niečo napíšem. Takisto aj k poslednému príkladu (slovná úloha - počítanie možností). Samozrejme, ak by ste mali nejaké ďalšie otázky k veciam, čo sú napísané na fóre, alebo ak k niečomu treba napísať detailnejšie riešenie, tak sa pýtajte.Aký je počet celočíselných riešení rovnice
$$x_1+x_2+x_3+x_4=16$$
takých, že $x_1\ge2$, $x_2\ge5$, $x_{3,4}\ge0$? (Inak povedané, máte nájsť počet prvkov tejto množiny usporiadaných štvoríc: $\{(x_1,x_2,x_3,x_4)\in\mathbb Z^4; x_1+x_2+x_3+x_4=16, x_1\ge2, x_2\ge5, x_3\ge0, x_4\ge0\}$.)
Písomku som bodoval podobným spôsobom ako prvú -- t.j. 15 bodov som bral ako plný počet. (Ospravedlňujem sa, že mi obodovanie trvalo tak dlho.)
Ak si budete chcieť pozrieť svoju písomku, tak sa k nej dostanete napríklad na niektorom skúškovom termíne.