V zadaní nebolo spomenuté poriadne, nad akým poľom sú generované priestory. Moje riešenie sa opieralo o predpoklad, že všetky tri vektorové priestory sú definované nad poľom $\mathbb R$.Zistite, ktoré z nasledujúcich vektorových priestorov sú navzájom izomorfné:
a) Vektorový podpriestor generovaný vektormi $(3,1,2,4,6),(1,3,1,1,0),(2,-2,1,3,6),(-2,1,0,3,5)$
b) Vekt. priestor všetkých matíc stupňa 2 v tvare $\begin{pmatrix} a&2b\\ c&-a\\ \end{pmatrix}$
c) Vekt. priestor všetkých vektorov v tvare $\{(a,b,c,d,e)\}\subset \mathbb R^5$, kde $a+2c=d$
Moje riešenie:
Z prednášky vieme:
A keďže zloženie dvoch lineárnych izomorfizmov je lineárny izomorfizmus, všetky $n$-rozmerné priestory nad $R$ sú si navzájom izomorfné.Nech $R$ je ľubovoľné pole. Každý $n$-rozmerný ($n\ge 1$) vektorový priestor nad poľom $R$ je lineárne izomorfný s $R^n$.
Dovedené do dôsledkov: pokiaľ dva vektorové priestory nad $R$ majú rovnaký počet bázových vektorov, sú izomorfné.
Zostávalo už len zistiť počet bázových vektorov jednotlivých v.p. zo zadania. Ak ho má nejaká dvojica rovnaký, je tam izomorfizmus, ak nie, tak v. priestory nie sú izomorfné.
a) Vložil som vektory do riadkov matice a upravoval ju cez ERO, aby som zachoval generovanú množinu a zjednodušil jej generátory. Vyšla mi stupňovitá matica $\begin{pmatrix}1&3&1&1&0\\ 0&-1&1&6&9\\ 0&0&-9&-47&-66\\ 0&0&0&0&0\\ \end{pmatrix}$ s LN riadkovými vektormi a teda s hodnosťou 3.
Postup:
Spoiler:
c) Množinu možno označiť aj ako $\{(a,b,c,a+2c,e)\}\subset \mathbb R^5$. Hneď je vidieť z počtu premenných, že počet je bázových vektorov je 4.
Výsledok: a) s b) sú izomorfné, a) s c) ani b) s c) nie sú.
Je tento môj postup správny alebo tam treba overiť ešte niečo?
Ďakujem za odpoveď.