Prednášky LS 2023/24

Moderator: Martin Sleziak

Post Reply
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

V tomto vlákne budem pravidelne dopĺňať, čo sa stihlo prebrať na jednotlivých prednáškach. (Napríklad to môže byť užitočné pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nemohli prísť na prednášku - aby si mohli pozrieť, čo si treba doštudovať.)

Ak budete mať otázky k niečomu, čo odznelo na prednáškach, otvorte na to nový topic. Tento topic by som chcel zachovať pre tento jediný účel, takže tu nerobte "reply", prosím.
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

1. prednáška (22. 2. 2024):
Grupy. Vlastne sme len stručne zopakovali veci z minulého semestra, "nová" - bez dôkazu - bola ekvivalentná definícia pomocou "jednostranného" neutrálneho prvku a "jednostranného" (z "rovnakej" strany ) inverzného prvku.
Podgrupy. Definícia a príklady. Kritérium podgrupy. Prienik ľubovoľného systému podgrúp je podgrupa. Podgrupa generovaná danou množinou, príklady.
Homomorfizmy grúp. Definícia. Pre homomorfizmus platí $f(e_G)=e_H$ a $f(a^{-1})=(f(a))^{-1}$, t.j. homomorfizmus zachováva neutrálny prvok a aj inverzné prvky.
Niektoré z tých vecí ste/sme už robili na cvičeniach (od prieniku podgrúp, ale aj jedno z kritérií podgrupy).
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

2. prednáška (29. 2. 2024):
Homomorfizmy grúp. Zopakovali sme definíciu a ukázali sme si pár príkladov. (Triviálne príklady ako identita a konštantný homomorfizmus. Ale aj trochu zaujímavejšie príklady ako $x\mapsto e^x$ z $(\mathbb R,+)$ do $(\mathbb R^+,\cdot)$, $x\mapsto e^{ix}$ z $(\mathbb R,+)$ od $(S,\cdot)$, $x\mapsto x\bmod n$ zo $\mathbb Z$ do $\mathbb Z_n$.)
Obraz/vzor podgrupy. Jadro a obraz.
Izomorfizmus. Zloženie homomorfizmov/izomorfizmov, ak $f$ je izomorfizmus, tak aj $f^{-1}$ je izomorfizmus.
Ako príklady izomorfizmov sme spomenuli $(\mathbb R,+)\cong(\mathbb R^+,\cdot)$ a $(\mathbb Z_4,\oplus)\cong(\mathbb Z_5\setminus\{0\},\odot)$.

Cyklické grupy. Definícia $x^n$, základné vlastnosti.
Lemu 2.4.2 som nedokazoval - dôkazy by boli vlastne iba precvičením dôkazu matematickou indukciou. T.j. porozprávali sme sa o tom, že aj pre grupovú mocninu platí $x^{m+n}=x^m\cdot x^n$; ale že formálny dôkaz (matematickou indukciou) nebudeme robiť - stačí nám, že sme si zhruba ujasnili prečo takéto niečo platí. (A to isté platí pre iné podobné vlastnosti.)
Rád prvku: Definícia, príklady. Čo sa deje s rádom prvku pri honomorfizme/izomorfizme.
Konečná neprázdna podmnožina je podgrupou, ak je uzavretá vzhľadom na binárnu operáciu (t.j. z kritéria pre podgrupu netreba pre konečné podmnožiny overiť "inverzné prvky"). Posledné veci už boli na cvičeniach.
Last edited by jaroslav.gurican on Thu Mar 14, 2024 11:26 am, edited 1 time in total.
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

3. prednáška (7. 3. 2024):
Cyklické grupy.
Cyklická grupa sa dá zapísať ako $G=[a]=\{a^n; n\in\mathbb Z\}$.
Kedy platí $a^k=a^l$. Každá cyklická grupa je izomorfná s $(\mathbb Z,+)$ alebo $(\mathbb Z_n,\oplus)$.
Homomorfný obraz/podgupa cyklickej grupy je cyklická. (Z týchto dvoch výsledkov som robil dôkaz pre podgrupy, pre homomorfizmy som ho len naznačil. Vetu o tom, kedy je grupa $\mathbb Z_m\times\mathbb Z_n$ cyklická som sformuloval, ale nedokazoval, nebudem ju ani skúšať, ale je dobre ju vedieť.)
Permutácie.
Pripomenuli sme definíciu a označenie pre permutácie (dvojriadkový zápis).
Definícia cyklu. Definícia disjunktných permutácií. Disjunktné permutácie komutujú.
Rozklad na súčin disjunktných cyklov - dôkaz nebol detailne - skôr som iba naznačil algoritmus, ktorým rozklad dostaneme - spravili sme par príkladov, jednoriadkový zápis permutácie.
Rád permutácie. Rád cyklu, ako sa počíta rád, keď je permutácia zapísaná ako súčin (kompozícia) disjunktných cyklov.
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

4. prednáška (14.3):
Parita permutácie, inverzie permutácie, transpozícia, súvis počtu inverziíí a rozkladu permutácie na transpozície.
Rozklad grupy podľa podgrupy. Súčin podmnožín grupy a niektoré jeho základné vlastnosti. (Dôkaz sme urobili iba k niektorým z tých vlastností.)
Zadefinovali sme ľavé a pravé triedy rozkladu. Dokázali sme, že $aH=bH$ $\Leftrightarrow$ $b^{-1}a\in H$.
Ukázali sme, že triedy tvoria rozklad (hlavná časť v dôkaze bolo, že ak $aH\cap bH\ne\emptyset$, tak platí $aH=bH$).
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

5. prednáška (21.3):
Rozklad grupy podľa podgrupy - pokračovanie
Lagrangeova veta. Veľkosť a počet tried rozkladu, počet prvkov podgrupy delí počet prvkov grupy. Dôsledky Lagrangeovej vety - rád prvku delí počet prvkov grupy, grupa s prvočíselným počtom prvkom je cyklická, štvorprvkové grupy sú až na izomorfizmus $Z_4$ alebo $Z_2\times Z_2$

Normálne podgrupy. Ekvivalentné podmienky pre normálne podgrupy (=kedy sa ľavý a pravý rozklad rovnajú). Z podmienok uvedených v texte sme urobili iba niektoré, u viacerých sme trochu naznačili ideu, prípadne ideu ako vyplývajú z už dokázaných, ale nie úplne detailne.
Definícia.

Dnes sa vyskytla taká vec, že sme si potrebovali rozmyslieť, že zobrazenie $aH\mapsto Ha^{-1}$ je dobre definované. Pri definícii faktorovej grupy sa tiež vyskytne definícia binárnej operácie, kde bude treba overiť, či je dobre definovaná.)
Niečo k tomu, čo znamená že nejaká operácia je dobre definovaná: viewtopic.php?t=1293
jaroslav.gurican
Posts: 206
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:34 pm

Re: Prednášky LS 2023/24

Post by jaroslav.gurican »

6. prednáška (28.3.)$\newcommand{\inv}[1]{{#1}^{-1}}$
Faktorová grupa. Definícia faktorovej grupy $G/H$ a dôkaz, že skutočne ide o grupu.
Tu bolo najpodstatnejšie ukázať, že daná operácia je dobre definovaná.
V poznámkach na webe je ukázané, že predpis $(aH)(bH)=(ab)H$ dáva to isté, ako keď sa pozrieme na tento súčin ako na súčin podmnožín.
Iná možnosť dôkazu: Ukázať, že ak $a_1H=a_2H$, $b_1H=b_2H$, tak sa budú rovnať ľavé triedy $(a_1b_1)H=(a_2b_2)H$.
Tam nám stačilo skontrolovať, že $\inv{(a_1b_1)}(a_2b_2)=\inv{b_1}\inv{a_1}a_2b_2=\inv{b_1}(\inv{a_1}a_2)b_1\inv{b_1}b_2$ patrí do $H$.

Zdôrazním, že tu bolo naozaj dôležité to, že $H$ je normálna podgrupa. Bez tohto predpokladu by to nefungovalo.

Uviedli sme nejaké príklady faktrorizácie a potom sme povedali, že je dobre mať nejaký "ľahký" nástroj, ako sa dá dokázať, že nejaká faktorová grupa je izomorfná s inou (povedzme nám už známou) grupou. To viedlo k prvej vete o izomorfnizme.

Veta o izomorfizme. Dokázali sme vetu o izomorfizme, t.j. že jadro homomorfizmu je vždy normálna podgrupa a vlastnú prvú vetu o izomorfizme: $G/\operatorname{Ker}f\cong \operatorname{Im}f$.
Na konci sme sa vrátili ku kanonickému homomorfizmu $\psi: G\to G/H$ (pre normálnu podgrupu $H$ grupy $G$). Tu súčasne vidíme, že normálne podgrupy sú presne tie podgrupy, ktoré sa dajú dostať ako jadrá homomorfizmov.

Pridávam aj linku na súbor, kde je vyriešených viacero príkladov týkajúcich sa faktorových grúp: https://msleziak.com/vyuka/2020/lag/faktorove.pdf

V poznámkach sú aj ďalšie vety o izomorfizme. Tie som neprednášal a nebudem ich ani vyžadovať na skúške. (Samozrejme, ak niekoho zaujímajú, tak sa na ne môžete pozrieť. Hovorli som, že ak by sa vám niektoá z nich hodlila pri nejakých dôkazoch o faktorizácii, že ich môžete použiť - v takom prípade musíte rozumieť aspoň zneniu, predpokladom, záveru.)

Dal som vám za úlohu pozrieť si základné veci o okruhoch, ktoré sme sme robili minulý rok - v texte som vám ukázal zhruba pokiaľ (ide mi o to, aby ste sa zorientovali - okruh, podokruh, súčin okruhov, delitele nuly a súvis s krátením nenulovým prvkom, obor integrity, teleso, pole).
Nejaké ďalšie veci vám dám zopakovať neskôr.
Post Reply