Takáto vec sa totiž skoro vždy vcelku prirodzene vyskytne v kurze lineárnej algebry - polynómy totiž tvoria vektorový priestor, ktorý človek ľahko nájde bežne pohodený v prírode, takže sa dosť často vyskytuje v príkladoch. (Jednak to je príklad vektorového priestoru, ktorý je vcelku prirodzený a teda vhodný na príklady. Navyše takýto priestor je občas užitočný v aplikáciach - podobne aj viaceré priestory ktoré vyzerajú do istej miery podobne.)
(Samozrejme, je možné aj to, že som hlboko podcenil veci čo už viete zo strednej a opakujem tu niečo, čo už dávno viete. Ale aj v takom prípade sa mi sem azda podarí napísať sem-tam aj niečo zaujímavé, čo ste zatiaľ nevedeli.)
Najprv začnime s tým, čo vlastne je polynóm. Dohodnime sa, že pre účely tohoto vlákna budeme chápať polynóm ako funkciu špeciálneho tvaru:
Definícia. Polynóm $p(x)$ je ľubovoľná funkcia $p\colon \mathbb R\to\mathbb R$, ktorá sa dá zapísať v tvare
$$p(x)=a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+\dots+a_2x^2+a_1x+a_0$$
pre nejaké prirodzené číslo $n$ a reálne konštanty $a_0,a_1,\dots,a_n\in\mathbb R$.
Podobne ste mali polynómy definované napríklad v knihe LAG1 (príklady 1.7.2(2) a 1.7.4(5)).
Samozrejme, že namiesto $\mathbb R$ by sme mohli aj s niektorými inými poľami. Neskôr (matematici na Algebre 1, informatici na Algebre 2) sa dozviete ako definovať polynómy nad ľubovoľným poľom - a tiež že treba robiť niektoré veci trochu inak ak chceme pracovať v takejto všeobecnosti. (A to s čím my pracujeme tu budete neskôr volať polynomické funkcie, nie polynómy.)
Ja som vybral ako príklad reálne čísla - vďaka tomu môžeme využívať aj niektoré argumenty z analýzy. Ukážeme si aj nejaké algebraické argumenty, tie by prešli pre ľubovoľné nekonečné pole.
Podstatná vec, ku ktorej sa chceme dostať, je takýto výsledok:
Tvrdenie. Polynóm, $p(x)=a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+\dots+a_2x^2+a_1x+a_0$ je rovný nulovej funkcii práve vtedy, keď má všetky koeficienty nulové, t.j. $a_n=a_{n-1}=\dots=a_0=0$.
Na konci pridám aj nejaké odkazy - ak by ste sa chceli pozrieť na zdôvodnenie tohoto faktu inde.
Môžete sa zamyslieť nad tým, že z tohoto hneď dostaneme ako dôsledok, že dva polynómy sa rovnajú (v zmysle rovnosti funkcií) práve vtedy, keď majú rovnaké koeficienty. T.j. ak $p(x)=a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+\dots+a_1x+a_0$ a $q(x)=b_nx^n+b_{n-1}x^{n-1}+\dots+b_1x+b_0$, tak
$$(\forall x\in\mathbb R) p(x)=q(x) \qquad \Leftrightarrow \qquad a_0=b_0 \land a_1=b_1 \land \dots \land a_n=b_n.$$
Spoiler: