Zobrazenie xx1 a komutatívnosť

Moderators: Martin Sleziak, Ludovit_Balko, Martin Niepel, Tibor Macko

Post Reply
Martin Sleziak

Zobrazenie xx1 a komutatívnosť

Post by Martin Sleziak »

Nech (G,) je grupa. Dokážte, že zobrazenie φ:gg1 je homomorfizmus z (G,) do (G,) práve vtedy, keď G je komutatívna.
V zadaní som spomenul aj to, že tento výsledok (spolu s faktom, že φ je bijekcia) by sa dal využiť aj v predchádzajúcej úlohe o rovnosti (a1a2an)2=e. Do topicu týkajúceho sa tejto úlohy som aj niečo k tomuto dopísal: viewtopic.php?t=1902

Nech máme takúto vec pred očami, skúsme si napísať, čo vlastne znamená, že φ je homomorfizmus.
φ(xy)=φ(x)φ(y)(xy)1=x1y1

Teda vlastne podmienka, že φ je homomorfizmus, hovorí to, že pre ľubovoľné x,yG platí:
(xy)1=x1y1
Oplatí sa to porovnať s tým, čo vieme, že platí v ľubovoľnej grupe (aj bez komutatívnosti:)
(xy)1=y1x1

Riešenie.
Pýtame sa na ekvivalenciu medzi dvoma výrokmi. Pozrieme sa na každú implikáciu zvlášť. Začnime s tou, ktorá je jednoduchšia.

Predpokladajme, že G je komutatívna grupa, chceme nejako zdôvodniť, že platí rovnosť (H). Máme
(xy)1(I)=y1x1(K)=x1y1.
Na mieste označenom (I) sme využili vlastnosti inverzného prvku.
Na mieste označenom (K) sme využili komutatívnosť.

Teraz chceme ukázať, že G je komutatívna, t.j. že pre ľubovoľné dva prvky a,bG platí ab=ba.
Máme k dispozícii predpoklad, že φ je homomorfizmus, t.j. vlastne rovnosť (H). Ak túto rovnosť aplikujeme na prvky a1 a b1 (t.j. ak dosadíme x=a1, y=b1), tak dostaneme
(a1b1)1=(a1)1(b1)1((ba)1)1=abba=ab
Pri úpravách ľavej strany sme využili: V prvom kroku rovnosť (I), v druhom kroku (x1)1=x.
Pri úpravách pravej strany sme tiež využili (x1)1=x.
Martin Sleziak

Re: Zobrazenie xx1 a komutatívnosť

Post by Martin Sleziak »

Komentáre k odovzdaným riešeniam

Vzťahy (x1)1=x aj (xy)1=y1x1 som bral ako výsledky, ktoré poznáte z prednášky - nebolo ich treba odvodzovať. (Ale ak ste aj pre ne napísali odvodenie, tak to je samozrejme v poriadku.)

Kombináciou (H) a (I) dostaneme
x1y1=y1x1.
Toto sa už podobá na komutatívnosť.
Ak by ste ešte k tomu pridali, že každý prvok z G sa dá dostať ako inverzný prvok niečoho, tak by som to bral, ako kompletné riešenie.

Našlo sa aj riešenie, ktoré vyzeralo tak, ako keby definícia homomorfizmu bola, že to je zobrazenie spĺňajúce f(e)=e a f(x1)=(f(x))1.
Je pravda, že každý homomorfizmus tieto podmienky spĺňa. Ale to, aby platili tieto podmienky, ešte nestačí na to, aby f bol homomorfizmus: viewtopic.php?t=1737
Post Reply